Evrokomora: Tražimo ukidanje zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo

Članice Evrokomore zatražile su ukidanje blokade ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju koju je nedavno uvela Priština, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).
Evrokomora: Tražimo ukidanje zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo
Foto: Pixabay

Evrokomora je najveća evropska poslovna asocijacija, koja okuplja oko 20 miliona kompanija.

Predsednik PKS Marko Čadež, koji učestvuje na Svetskom kongresu komora u okviru koje je održana Generalna skupština Evrokomore u Ženevi, rekao je da su članovi te organizacije podržali stav Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i zajedničku izjavu sa predsednikom Privredne komore Kosova Ljuljzimom Rafunom o deeskalaciji situacije na Kosovu.

"Ponovio sam kolegama iz evropskih privrednih komora da blokade i sprečavanje trgovine šteti ne samo Beogradu i Prištini, već i čitavom regionu. Ukazao sam i na štetu koje trpe kompanije koje su u vlasništvu biznismena iz EU koji rade u Srbiji, a koja se meri stotinama miliona evra", rekao je Čadež.
 
Čadež, koji je član borda direktora i kopredsedsedavajući Odbora za proširenje i susedstvo Evrokomore, istakao je na sastanku značaj dalje podrške evropskog udruženja komora procesu proširenja i integracije regiona Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU.
 
Tokom dvodnevne Skupštine Čadež će imati i više bilaternih sastanaka sa predsednicima privrednih komora iz Evropske unije, Ukrajine i predstavncima evropskih kompanija.

Skupština Evrokomore, najveće privredne organizacije Evrope, ove godine se održava u sklopu Svetskog kongresa komora.

  • V.A.Lucky

    21.06.2023 15:01
    Касно Марко на Косово стиже,опет је отворен промет роба на КиМ-у!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.