Lista poverilaca Srbije: Koliko kome dugujemo?

Iako je u odnosu na prošlu godinu dug Srbije prema MMF porastao za 1,17 milijardi evra, MMF je tek na četvrtom mestu najvećih poverilaca javnog duga Srbije.
Lista poverilaca Srbije: Koliko kome dugujemo?
Foto: Pixabay
Srbija je na dan 31. jul ove godine bila zadužena 35,07 milijardi evra, što je 50,07 odsto BDP, pokazuju zvanični podaci Ministarstva finansija o javnom dugu, prenosi N1.
Prema izveštaju Uprave za javni dug, najveći poverioci Srbije su kupci evroobveznica kojima naša zemlja duguje ukupno 8,9 milijardi evra.
Slede kupci državnih dugoročnih dinarskih hartija kojima dugujemo 7,04 milijarde evra.
 
Krediti koje Srbija otplaćuje stranim vladama na trećem su mestu po vrednosti javnog duga, u iznosu od 3,34 milijarde evra.
 
Međunarodni monetarni fond je tek na četvrtom mestu najvećih poverilaca Srbije. Njemu dugujemo ukupno 2,4 milijarde evra.
 
Sledi kineska Eksport-import banka kojoj otplaćujemo neznatno manji dug - 2,37 milijardi evra.
 
Još jedna međunarodna finansijska institucija je na šestom mestu liste najvećih poverilaca - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD) dugujemo 2,2 milijarde evra.
 
Raznim poslovnim bankama Srbija otplaćuje gotovo isto toliko - 2,15 milijardi evra.
Sledeći iznos duga odnosi se opet na državne dugoročne hartije, ali u evrima - njihovim kupcima dužni smo 1,9 miljardi dinara, a nešto manje Evropskoj investicionoj banci (EIB) - 1,8 milijardi evra.
 
Ostalim poveriocima Srbija pojedinačno duguje manje od po milijardu evra.
 
Ceo tekst o dugovima Srbije čitajte OVDE.
  • Dušan

    10.09.2023 19:02
    Jedna je Srbija
    Zato ovako prolazimo što se delimo na naša i vaša Srbija. Da nije podela bilo bi lakše. Grejanje se plaća preko cele godine još iz vremena SFRJ. Malo se vratite sećanjem ili pitajte starije da vam objasne. Situacija je loša, postali smo šrafciger industrija čega se SFRJ užasavala. Kad smo želeli da srušimo Miloševića a posle toga.... Nije nam ostala ni jedna fabrika koja je bila društvena jer je sve rasprodala neka prethodna vlast. Radnici su tražili kapitalizam i dobili smo, a u drugim zemljama je misaona imenica društveno. Kako povratiti i dići ovu zemlju na noge je pitanje od milijarde dolara. Igrajte malo Monopol da vidite kako se eksploatiše gde god se može. Probajte da vidite kako ćete prodavati i kupovati u igri. Možda vam bude jasnije kako su nas rasprodale prethodne vlasti. Davali su firme budzašto a u igri bi zacepili cenu. Sada plaćamo njihovu uspešnu privatizaciju.
  • Narod

    10.09.2023 15:07
    Taj dug ja nisam napravila,a na osnovu nekog duga plaćam skupu struju,plaćam obavezno zdravstveno osiguranje,a idem kod privanog lekara, placam i grejanje cele godine, porez koji je već plaćen i jos mnogo toga ne mogu sada svega da se setim…
    Uvalili ste narod u neke dugove,napravili roblje od naroda. Onda kažete da i moji potomci to treba da vraćaju.
    Nije tačno,taj ili ti koji su to napravili neka vrate.
    To nije moja Srbija, pogrešno pričate. To je korporacija Srbija.
    To je vasa Srbija.
    Moja Srbija je skroz nesto drugo. U njoj ovoga nema. U njoj se misli na svakog čoveka, na pretke i potomke. U mojoj Srbiji ako jednom čoveku nije dobro,jednom, gleda se da mu se pomogne i da bude srećan.
  • Mr Pit & 12 guslaca

    10.09.2023 12:55
    Изгледа , да се надлежни не брину много за спољни дуг Србије:Довољно је нарастао да се брине о себи!?
    (Мр Пит & 12 'гуслача')

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.