Akcize veće za osam odsto: Poskupljuju benzin, dizel, cigarete, alkohol i kafa

Akcize na benzin, dizel, cigarete, alkohol i kafu od danas, 1. oktobra uvećane su za osam odsto, što znači da je na pomolu novo poskupljenje ovih proizvoda.
Akcize veće za osam odsto: Poskupljuju benzin, dizel, cigarete, alkohol i kafa
Foto: 021.rs
To poskupljenje ovoga puta diktira država, zbog većeg zahvatanja, ali je jasno da odgovor proizvođača na ove izmene neće izostati odnosno da će korigovati cene naviše.
Prema kalkulacijama stručnjaka, to znači da bi cene goriva mogle da skoče bar za šest dinara, dok kod cigareta taj skok bi bio i veći od dosadašnjih uobičajenih 10 dinara po kutiji.
Drugim rečima, zbog vanrednog i neplaniranog uvećanja specifične akcize od osam odsto, koja umesto sadašnjih 84,25 dinara u državnu kasu "gura" 90,99 dinara po pakli, i oni bi mogli u svoje kase da ubace više od 10 dinara uobičajenog poskupljenja cigareta pa bi cena najskuplje paklice mogla da ode i preko 650 dinara.
 
Treba da se zna da ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer će i tečnost za njihovo punjenje imati korekciju od osam procenata. U toj grupi su i ljubitelji nesagorevajućeg duvana.
 
Sve te novotarije uvode se kako bi se Srbija uskladila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih nešto više od 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.
 
Pri tom, od januara 2024. godine, akcize će biti uvedene i na nikotinske vrećice, takozvani "snuns". Pošto ovaj proizvod nije uvršten u postojeći Zakon o duvanu, u izmenama ovog dokumenta biće tretiran kao duvanski, što do sada nije bio slučaj. Odluku o tome treba do kraja godine da donesu poslanici Narodne skupštine, a ako je suditi po javnoj raspravi, koja je završena 28. septembra, od Nove godine i na "snus" će se plaćati akcize.
I ljubiteljima kafe verovatno će ovaj napitak zagorčati život jer i tu se uvećava akciza za osam odsto. U zavisnosti od vrste, država će, primera radi, za neprženu kafu umesto sadašnjih 92,99 po kilogramu uzimati 100,43 dinara dok će za prženu taj namet skočiti za 9,30 dinara odnosno biće od 125,53 dinara. U teoriji bi to moglo da znači uvećanje cene bar za ovaj iznos a u praksi i veći. To je slučaj i sa ljubiteljima dobre kapljice, koji će takođe morati da izdvoje više para za svoje alkoholne napitke jer je i tu država korigovala akcize naviše.
  • Dragan

    03.10.2023 16:03
    Ij
    Nemojte se ljutiti doša je uz pratnju MIG novi ratni transportni avion ERBAS iz Francuske koja nas i hrvate naoružava (oni dobili Rafall avilne pa su sad vodeći u avionima).To sve košta i to ćete sve platiti jer ne tražite veće plate,penzije ko u Evropi i svi koji su tražili su i foboli.Mi smo tražili tuđu teritoriju gde nas neće.
  • Darko

    03.10.2023 14:29
    Al je poskupila peronska u ns i to cak 70%,bolje da idemo vozom eto recimo voz od ns do sr, Karlovac povratna 130 din, stize za 8 min, autobus u jednom pravcu toliko, mogu ce i vise a stizete za sat i 8 min
  • Cofi

    03.10.2023 08:40
    Samo pitam
    Zašto se ne usklađujete sa EU zakonima i oko drugih stvari nego samo kad vam to odgovara tj. kad treba uzeti još para od naroda? Tu ste šampioni u usklađivanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.