Počinju da važe niže kamate na stambene kredite: Sami izračunajte kolika će vam biti rata

Svi dužnici koji otplaćuju stambene kredite po promenljivim kamatnim stopama od danas, 1. oktobra, pa sve do kraja decembra 2024. godine, imaće niže rate.
Počinju da važe niže kamate na stambene kredite: Sami izračunajte kolika će vam biti rata
Foto: Pixabay
Rate će biti niže zbog ograničavanja visine maksimalne kamatne stope koju je propisala Narodna banka Srbije. 
Nove obračune građani će dobiti od svoje banke, a za koliko bi rata trebalo da im bude manja mogu da izračunaju i sami, piše N1.
Odlukom NBS je ograničena kamatna stopa za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra i to će važiti narednih 15 meseci, počev od oktobarske rate.
 
Dužnici koji otplaćuju stambene kredite po promenljivim kamatnim stopama imaju pravo na umanjenje kamate za "prvi stambeni kredit". To znači da svaka banka za sebe posmatra svoje klijente i računa im "prvi kredit" - onaj ko ima dva ovakva kredita obezbeđena hipotekom u dve različite banke dobija umanjenje rata za oba. Međutim, ako su mu oba kredita u istoj banci - umanjenje rate dobija samo na prvi.
 
Kome se računa kolika stopa
 
Krediti odobreni do 30. jula 2022.
 
Dužnici koji su stambeni kredit sa promenljivom kamatnom stopom podigli zaključno sa 30. julom 2022. u narednih 15 meseci mogu da imaju maksimalnu kamatnu stopu 4,08 odsto.
 
Krediti odobreni od 31. jula 2022.
 
Kod kredita odobrenih posle 31. jula 2022. pravi se razlika da li je prvobitna kamatna stopa bila viša ili niža od 4,08 odsto.
 
Dužnicima kojima je kredit odobren od 31. jula 2022. nadalje, uz promenljivu kamatnu stopu veću od 4,08 odsto, rate do kraja 2024. će se obračunavati po stopi koja ne može da bude viša od one koja je važila na dan zaključivanja ugovora o kreditu - tačnije, od kamatne stope iz prvog otplatnog plana.
 
A, ako je kredit zajmljen posle 31. jula 2022. po ceni ispod 4,08 odsto - nominalna kamatna stopa ne može da bude viša od 4,08 procenata.
 
Kako sami da izračunamo rate
 
Na sajtu Narodne banke Srbije postoji "Kalkulator uticaja pretpostavljene promene nominalne kamatne stope i/ili kursa dinara" preko kog dužnik može da izračuna koliko će mu biti vrednost nove rate.
 
U kalkulator dužnik unosi podatke iz svog ugovora o kreditu: iznos kredita u dinarima ili evrima, broj meseci na koliko je odobren, godišnja nominalna kamatna stopa, metod obračuna kamate (proporcionalni ili konformni), dok NBS automatski ubacuje važeći zvanični kurs evra na dan upita.
 
Potrebno je još uneti redni broj meseca u kojem dolazi do promene kamate i uneti novu vrednost kamatne stope koja se očekuje - u ovom slučaju to je 4,08 odsto.
 
Na primeru: Od 177 evra, preko 239 evra, do 198 evra
 
Dužnik iz primera N1 je podigao stambeni kredit u iznosu od 33.789,60 evra u julu 2018. godine, na rok od 240 meseci, uz nominalnu promenljivu kamantnu stopu po formuli 2,7 odsto + šestomesečni euribor, što je tada (zbog negativnog euribora) iznosilo ukupno 2,43 odsto.
 
Prvobitna rata bila je oko 177 evra.
 
Nakon toga, zbog porasta kamatnih stopa, rata je bivala sve veća, došla do 224,76 evra u septembru ove godine, da bi, prema poslednjem obračunu banke koji je dostavila dužniku, rata u oktobru trebalo dodatno da poraste na 238,72 evra, pošto je kamatna stopa dostigla 6,64 odsto.
 
Sada će banka ovu kamatnu stopu morati da obori na 4,08 odsto, pa će i rata pasti na oko - 198 evra.
 
Dakle rata je u konkretnom primeru ovog dužnika za pet godina porasla za gotovo 62 evra - sa 177 na 238,72 evra koliko je pre mesec dana obračunato za ovaj oktobar, da bi, prema novom planu otplate koju ovaj dužnik iščekuje u narednih pet dana, trebalo da padne za oko 41 evro, na oko 198 evra.
To je oko 21 evro više od prvobitne rate ovog dužnika, od pre pet godina.
 
Po istom principu svaki dužnik može za sebe približno da izračuna koliko će mu iznositi nova rata.
 
Za one koji se tek zadužuju
 
Novi stambeni krediti koji će se odobravati dok traje ova mera NBS, dakle od 1. oktobra 2023. pa do kraja 2024. godine, računaće se po maksimalnoj kamatnoj stopi od 5,03 odsto kada je reč o fiksnim stopama, dok kod promenljivih kamatnih stopa koje zavise od euribora, visina bankarske marže neće smeti da bude veća od 1,1 odsto.
  • Sanja

    02.10.2023 11:43
    Šarena laža
    Sve je to šarena laža za široke narodne mase. I dalje pre napumpana rata kredita i banke koje ostvaruju enormne profite.
  • dragan

    01.10.2023 16:04
    Se
    Nravo.Većina vas fk 400evra plate da izračunate niže kamate.Dal u ovoj zemlji plstoje normal i ljudi da ovakve teme plstavljanu kad je 60% adno i bolesno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.