Koliko će biti niže rate nakon odluke da se ograniči kamata na stambene kredite?

U "Službenom glasniku" objavljena je odluka Narodne banke o 15-mesečnom ograničenju visine kamata na stambene kredite.
Koliko će biti niže rate nakon odluke da se ograniči kamata na stambene kredite?
Foto: Pixabay
U bankama kažu da je više od 100.000 kredita sa promenljivom, a skoro 60.000 kredita sa fiksnom ratom. Ograničenje kamate važi za sve.
Prema saopštenju Udruženja banaka, banke su ranije bile upoznate sa merama Narodne banke. Sada je u toku tehnički deo posla kako bi klijenti od oktobra, pa u narednih 15 meseci, zaista osetili olakšanje u otplati stambenih pozajmica. Ova mera će u proseku doneti uštedu u otplati oko 1.000 evra po kreditu, prenosi RTS.
"Korisnici mogu da očekuju novi anuitetni plan uz obaveštenje pet dana pre oktobarske rate. To podrazumeva da takozvana služba bekofis dostavlja nalog IT službi da promeni izveštajne podatke, jer će svakog meseca morati da se dostavljaju podaci o primeni ove odluke Narodnoj banci Srbije", kaže Marina Papadakis, generalna sekretarka Udruženja banaka Srbije.
 
Niže rate i do 25 odsto
 
Podsetimo, mera važi za sve stambene kredite podignute prvi put do 200.000 evra za nekretninu koja je uknjižena i važiće 15 meseci. Za stambene kredite odobrene do 31. jula 2022. godine čija je kamata sada narasla na 6,08 odsto, mora da se vrati na 4,08 odsto i to će važiti do kraja 2024. godine.
 
Za stambene kredite sa promenljivom kamatom, fiksni deo marže ne sme da bude veći od 1,1 odsto. Kod kredita sa fiksnom kamatom ona ne može biti veća od 5,03 odsto.
 
"Ovo je hrabra odluka Narodne banke. Naravno, za krajnje potrošače i korisnike kredita to je dobra vest, jer će imati umanjenje od 50, pa do 150 evra, procentualno i do 25 odsto će biti smanjenje mesečne rate. Ono što građani treba da znaju je da neće morati naknadno nadoknađivati tu razliku između administrativne i tržišne kamatne stope i verujem da je Narodna banka Srbije pravovremeno reagovala", smatra Nikola Stakić, profesor Univerziteta Singidunum.
 
Banke su u prvom polugodištu povećale profit za 50 odsto i ova mera će ga sigurno umanjiti. Ipak, slične mere se primenjuju i u drugim zemljama.
 
"Banke će osetiti teret ove mere, ali moramo da kažemo da imamo razumevanja za trenutak u kojem je ovakva odluka doneta. Ona nije iznenadna za nas, mi smo bili upoznati. Nije izuzetak, baš u Hrvatskoj je regulisano na vrlo sličan način", poručuje on. 
 
Osim toga, banke su podnele i teret olakšica u otplati kredita u švajcarskim francima. Poslednja mera će svakako uticati da banke budu oprezne u odobravanju novih kredita, napominje RTS.
Banke deluju zatečeno
 
Banke deluju zatečeno odlukom centralne banke, navodi RTS. 
 
Za sada se ne oglašavaju, a prema nezvaničnim informacijama sazvane su vanredne sednice menadžmenta. Kažu da analiziraju mere i spremaju odgovor.
 
U Srbiji se otplaćuje 158.000 stambenih kredita, a naloženo smanjenje kamate obuhvatiće oko 100.000, kažu u centralnoj banci.
  • db sa sela

    14.09.2023 18:10
    Iz supljeg u prazno
    Taman da imaju da placaju skuplju struju,benzin,kafu,alkohol..dok ne prodju izbori.A posle,neka se snalaze.
  • Kruna

    14.09.2023 12:23
    Sta reci
    Nkosk niko ne spominje
  • noname

    14.09.2023 08:47
    opet zamajavanje posle 15 mes.
    I opet posle 15 meseci ili godinu i tri ili novembar 2024 novi krug vožnje. Kad bi tako i potpisivanje bilo ne bi niko znao ko dobija ko treba i koliko da izgubi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.