Inflacija u Srbiji počela da pada, ali i dalje među najvišima u Evropi

Stopa inflacije u Srbiji je počela da pada, ali je i dalje među najvišima u Evropi.
Inflacija u Srbiji počela da pada, ali i dalje među najvišima u Evropi
Foto: Pixabay
Bez obzira na selektivne državne kontrole, cene hrane bile su pokretač ovog trenda, uz rast od 21,1 odsto u julu 2023, navodi se u redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan, prenosi Nova ekonomija.
Kako se navodi u izveštaju, inflacija u Srbiji je neumorno visoka, a počela je da opada kasnije nego u uporedivim zemljama Centralne i Istočne Evrope. Indeks potrošačkih cena (IPC) dostigao je u martu vršnu vrednost od 16,2 odsto, što predstavlja najvišu inflaciju od početka merenja IPC-a (u januaru 2007).
Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene cena fiksne korpe robe i usluga koje domaćinstva kupuju u cilju zadovoljenja svojih potreba.
 
Inflacija je od marta počela da opada, a njena stopa je u avgustu iznosila 11,5 odsto.
 
Iako inflacija nije u svim zemljama počela da raste i dostigla vrhunac u isto vreme, stopa rasta cena u Srbiji i dalje je među najvišima u Evropi.
 
"Inflacija u Srbiji je prevashodno vezana za pitanje cena hrane i tu se desilo nešto niko nije očekivao, jer mi smo veliki proizvođač i veliki izvoznik hrane. Narodna banka Srbije je dosta pisala o tome, Ministarstvo trgovine je radilo svoje analize, izgleda da su neki netržišni i nekomercijalni faktori doveli do tog nesrazmernog rasta cena hrane u odnosu na druge zemlje našeg regiona i Centralne i Istočne Evrope. Priča se o tom povećanju marži koje se desilo, koje niko nije očekivao", rekao je na predstavljanju izveštaja viši makroekoonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović.
 
Jedan od razloga zašto se u Srbiji kasnije osetio pik inflacije su i cene energenata, odnosno prelivanje međunarodnih cena energenata na Srbiju.
 
"To je ta 'uvezena inflacija', kao i svuda što se desilo i kod nas je došlo do prelivanja tog rasta međunarodnih cena eneregnata. Kod nas je do toga došlo nešto kasnije jer mi imamo administrativno kontrolisane cene, one se prilagođavaju sa nekim malim kašnjenjem od mesec-dva, u zavisnosti kako Vlada odluči da izvrši prilagođavanje, i to je jedan od razloga zašto se kasnije osetio pik inflacije", rekao je on.
Šestović je naveo i da ostaje da se vidi kakav će uticaj ostaviti nedavno povećanje akciza.
 
"Pošto poljoprivredna sezona na kraju nije bila tako loša, nadamo se da će cene hrane početi brže da padaju. S druge strane ostaje da se vidi kako će da utiču povećanja akciza koja su se desila nedavno", rekao je on.
 
Svetska banka očekuje da prosečna inflacija u Srbiji u 2023. godini bude 12,4 odsto, u 2024. godini 5,3 odsto, a u 2025. godini 3,5 odsto, vidi se iz izveštaja.
  • Maja

    20.10.2023 13:46
    Koliko razreda osnovne škole treba da imaš da veruješ da inflacija pada a osnovni imputi,struja,gas i gorivo stalno rastu?Takodje nema govora o nikakvoj uvezenoj inflaciji jer mi najskuplje gorivo imamo jer je kasa prazna pa novac mora od nekud da se namakne.A tek nebuloza da poljoprivredna sezona na kraju nije ispala tako loša,to može da napiše teški laik.Stanje u našoj poljoprivredi trenutno može da opiše samo jedna reč,rasulo!Štete od nevremena ogromne,osiguranje ne isplaćuje istu jer im se može.Skladišta puna jer se nije izvozilo kad je bilo vreme pa sad gomilu poljoprivrednih proizvoda niko ne otkupljuje.Znači ,na djubre!Cene nikad niže,inputi nikad viši….stočarstvo uništeno,da li je pretekla poneka svinja od svinjske kuge…ma nikad bolje…
  • Dzoni

    19.10.2023 20:39
    A tek poskupljenja posle povecanja cena struje i gasa... Inace struja treba jos jednom da poskupi u maju... Srecno svima postajemo kineska gubernija
  • Evo

    19.10.2023 15:06
    Evo
    sve osecamo kako pada! Kg mesa 400 dinara jogurt mleko…manje od 100 dinara! Kvadrati 700 evra po m2…a primanja nema bukvalno niko ispod 1500 evra! E svasta zaista…koliko lažu i lupetaju nikada gore nije bilo a tek će od Novembra i Januara!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.