Odluka Bugarske donosi veću cenu gasa: Stručnjaci kažu i privreda koja koristi gas će podići cene

Zbog odluke bugarskog parlamenta, Srbiji preti dodatno poskupljenje gasa. Naime, Bugarska je uvela porez na tranzit ruskog gasa preko svoje teritorije i time negativno iznenadila Srbiju i Mađarsku.
Odluka Bugarske donosi veću cenu gasa: Stručnjaci kažu i privreda koja koristi gas će podići cene
Foto: 021.rs

Grejna sezona je tek počela, a pored već planiranih poskupljenja, građane čekaju i novi nameti. Zna se da će od 1. novembra gas poskupeti za 10 odsto. Ali, da li će to biti jedino poskupljenje? Za tu dilemu su se pobrinuli Bugari poslednjom odlukom parlamenta, piše N1.

Stručnjaci misle da nema razloga za paniku, ali da nema garancija da će cena mirovati. Za sada postoje određene količine gasa u skladištu.

"Međutim, neke količine će morati tokom zime da se uvoze i kako stvari sada stoje na njih će morati da budu plaćene te takse, što će se u konačnici odraziti na veću cenu gasa, kako za privredu tako i za domaćinstva", ističe stručnjak za energetiku Željko Marković.
 
"U svakom slučaju, u našoj zemlji uticaće pre svega na cenu centralnog grejanja", kaže energetski ekspert Miloš Zdravković.
 
Struka tvrdi da će u tom slučaju i privreda koja koristi gas u industriji podići cene svojih proizvoda, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će o ovim poskupljenjima pričati sa predsednikom Bugarske.
 
"Da li će uspeti predsednik Vučić da ubedi većinu u Bugarskom parlamentu da izmeni tu odluku videćemo, ali to nema nikakve veze ni sa predsednikom Bugarske ni sa premijerom. To je odluka većine u Bugarskom parlamentu", rekao je novinar lista "Danas" Gojko Vlaović.

Srbija i Mađarska ocenile su ovu odluku kao korak usmeren protiv te dve zemlje.

Komentari 28

  • Gavril

    20.10.2023 18:35
    Vlast u Bugarskoj koja je članica EU uvela je porez na profit od 60% Lukoilu,ruskoj kompaniji, zbog toga ruska kompanija traži kupca za svoju rafineriju u Burgasu. Takođe je uvedena akciza za tranzit ruskog gasa. To je legitimno pravo svake zemlje koja želi da se reši ruskog uticaja, pa čak i Srbije. U Srbiji vlastima ne pada na pamet da uvede ekstraprofit ruskoj kompaniji NIS koja je samo prošle godine ostvarila profit od 780 miliona eura, nego dozvoljava da i dalje pljačka građane Srbije . U Beogradu je problem a ne u Bugarskoj.
  • andrija

    20.10.2023 13:00
    Pa sve to nabrojano ...
    @Gagi Austrija
    20.10.2023 • 11:38
    Sve će to narod opet glasati
    džaba pišete i upozoravate i objašnjavate.

    i vrapci znaju... zato ima vise gradjana po belom svetu nego u matici.
    Kada bi se koristio otisak prsta to bi jako otezalo manipulaciju... eto primera kod Milosevica su i mrtvi glasali... sada je bio popis pa nece vise toliko upokojenih glasaca da glasa ...konacno nasli svoj ...
  • Grunf

    20.10.2023 12:55
    porez taksa
    Sta je tu problem odmah povecati takse na robu iz bugarske takse na tranzit bugarske robe pa neka mami svojoj prodaju povrce ali tu je nasa elita izdajnici i prevaranti a ti bajati samo potvrdujes da si obicna budala ti pricas o povecanju cene gasa zovi putina da ovo resi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.