Rekordan broj otkaza u tehnološkim kompanijama širom sveta

Broj tehnoloških radnika koji su otpušteni širom sveta od 2020. do 2023. godine je znatno povećan.
Rekordan broj otkaza u tehnološkim kompanijama širom sveta
Foto: Pixabay
Od januara 2024. godine, najveći broj otpuštenih imao je Amazon, njih više od 27 hiljada, u pet odvojenih krugova otpuštanja. Slede Meta i Google sa oko 21 hiljadu i 12 hiljada najavljenih otkaza.
 
Otpuštanja u svim industrijama počela su 2020. godine zbog izbijanja pandemije kovida19, a broj otpuštanja u IT sektoru je nakon virusa nastavio da se povećava.
Najviše gubitaka radnih mesta dogodilo se u Sjedinjenim Državama, gde se nalaze tehnološki giganti poput Amazona, Meta-e i Google-a.
 
Samo u prvom kvartalu 2023. godine, više od 167 hiljada zaposlenih je otpušteno širom sveta, što je označeno rekordnim, prenosi Statista.
Naime, od maloprodaje do finansija i obrazovanja, svi sektori pate od ovog široko rasprostranjenog smanjenja broja zaposlenih. Međutim, najviše su pogođeni maloprodajni tehnološki startapi, sa skoro 29 hiljada otkaza najavljenih od septembra 2023. godine.
 
Rat Rusije i Ukrajine, rat u Gazi, pad kineske proizvodnje i rastuća inflacija imali su značajan uticaj na tehnološku industriju te i dalje predstavljaju veliku zabrinutost za tehnološke kompanije.
 
Kao posledica toga, kompanije širom sveta tek treba da prevladaju sve ekonomske izazove, a kako bi rešile takve poteškoće, tehnološke kompanije su napravile poslovne planove. Na primer, u Sjedinjenim Državama tehnološke firme planirale su da se više fokusiraju na zadržavanje potrošača, automatizaciju softvera i smanjenje operativnih troškova.
  • /

    15.01.2024 10:52
    /
    a u nsu se betoniraju i it zgrade bez obzira sto su iste fime podelile otkaze.
    toliko o trzistu a ne o pranju love
  • Realista

    14.01.2024 22:08
    @aplikacija:
    Vama izgleda sve mora da se nacrta i usitni: koliko od 100 programera stvarno radi na nekakvoj korisnoj "aplikaciji" a koliko na kojekakvim pretraživačima, video igricama, zamlaćivačima, zbunjivačima? Danas je lik koji napiše par linija koda koje ne služe apsolutno ničemu momentalni IT-evac i očekuje masnu platu za to. Nije tajna se softveri danas pišu da bi maksimalno opteretili hardver i nateralo tržište da investira u "novi sistem" bez ikakve stvarne potrebe za tim. Zato se to i zove balon... kad nemaš više ništa novo, komplikuješ staro da bi izmuzao još malo novaca...
  • bora

    14.01.2024 21:24
    nerazumem
    Pa premijerka razvoj Srbije planira na IT sektoru.Slusamo
    bajke o IT pa mi bas nije najasnije sta je realno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.