MMF blago podigao prognozu rasta svetske ekonomije

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je podigao prognozu rasta svetske ekonomije u ovoj godini, ukazujući na jačanje lične i javne potrošnje i niže cene energije i robe.
MMF blago podigao prognozu rasta svetske ekonomije
Foto: Pixabay
U ovoj godini MMF prognozira rast svetske privrede od 3,1 odsto, što je 0,2 odsto više nego što je prognozirano prošle jeseni, dok bi u 2025. aktivnost bila nastavljena otprilike istim tempom.
 
Poređenja radi, prosečan rast svetske ekonomije od 2000. do 2019. iznosio je 3,8 odsto.
Poboljšani izgledi pripisuju se snažnijoj ličnoj i javnoj potrošnji, uprkos pooštrenim monetarnim uslovima, kao i većem aktiviranju radne snage, a ukazuje se i na poboljšanje u lancima snabdevanja i niže cene energije i robe.
 
Ažurirane prognoze pokazuju da se nazire "meko prizemljenje", ali ukupni rast i globalna trgovina i dalje su ispod istorijskog proseka, rekao je glavni ekonomista MMF Pjer Olivier Gurinčas.
Globalna trgovina trebalo bi da poraste za 3,3 odsto u 2024. i za 3,6 odsto u 2025, što je znatno ispod istorijskog proseka od 4,9 odsto.
 
Stručnjaci MMF su potvrdili prošlogodišnju prognozu ukupne inflacije u ovoj godini od 5,8 odsto, dok su procenu za 2025. snizili za 0,2 procenta, na 4,4 odsto, s tim što bi inflacija bila niža ako bi se izuzela Argentina.
 
Najviše je poboljšana prognoza za američku privredu, kojoj sada predviđaju rast od 2,1 odsto u 2024, što je 0,6 procenata više od jesenjih predviđanja. U 2025. rast bi trebalo da uspori na 1,7 odsto.
 
Ekonomija u evrozoni u ovoj godini trebalo bi da poraste 0,9 odsto, nešto manje nego što je MMF procenio u oktobru, dok bi se u 2025. rast ubrzao na 1,7 odsto.
 
Najvećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, MMF ove godine predviđa minimalni rast BDP od 0,5 odsto, upola manje nego što je prognozirano prošle jeseni. Naredne godine rast bi bio 1,6 odsto, što je takođe manje od prethodno očekivanog.
 
Kineski BDP ove godine trebalo bi da iznosi 4,6 odsto, 0,4 procenta više od projekcija u oktobru, a u 2025. bi blago usporio na 4,1 odsto.
U grupi posmatranih zemalja, najsnažniji rast od 6,5 odsto u ovoj i narednoj godini trebalo bi da ima Indija.
 
Što se tiče Rusije, MMF sada predviđa da će ove godine ostvariti ekonomski rast od 2,6 odsto, što je čak 1,5 odsto više od prethodne projekcije. 
  • Realista

    31.01.2024 08:35
    Bez panike!
    To je prognoza za ostatak sveta, ekonomija srbije će tradicionalno ići naniže kao i do sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.