Ekonomisti prognoziraju: Privredni rast u Srbiji kao u Albaniji, Rumuniji i Poljskoj

Ekonomski stručnjaci iz celog sveta očekuju prosečni rast globalnog BDP-a od 2,6 odsto u 2024. godini.
Ekonomisti prognoziraju: Privredni rast u Srbiji kao u Albaniji, Rumuniji i Poljskoj
Foto: Pixabay
To je pokazala anketa koju kvartalno sprovode nemački institut IFO i Švajcarski institut za ekonomsku politiku, prenosi Biznis.rs.
 
Srbija je, prema njihovim projekcijama, svrstana u "sredinu" evropske skale rasta, među zemlje za koje se prognozira privredni rast između 2,5 i tri odsto u ovoj godini, dok računaju da će ovogodišnji "šampioni rasta u Evropi" biti Crna Gora i Island.
Mnoge zemlje širom sveta doživele su nagli pad ekonomske aktivnosti tokom pandemije, nakon čega je usledio postepeni oporavak. Sa visokom inflacijom, geopolitičkim sukobima i stalnim prekidima u lancu snabdevanja, mnogi regioni sveta se ponovo suočavaju sa neizvesnim ekonomskim razvojem u narednim godinama, ocenio je IFO u saopštenju povodom objavljivanja najsvežijih rezultata Ankete ekonomskih eksperata koja je sprovedena u decembru prošle godine.
 
"Očekivani rast od 2,6 odsto je otprilike u skladu sa stopom rasta iz 2023. godine od 2,7 odsto. Eksperti iz Afrike i Azije posebno očekuju visoke stope rasta za 2024. i to po 3,6 odsto za oba kontinenta. Kada je reč o Evropi, oprezni su kada prognoziraju rast od 1,9 odsto", ističu iz IFO i dodaju da su očekivanja za srednjoročni i dugoročni rast optimističnija.
U 2025. očekuje se da će globalni rast dostići 2,9 odsto dok bi u 2027. godini mogao da dostigne 3,3 odsto.
 
Posmatrano po podregionima, zapadna Afrika (4,4 odsto) i Jugoistočna Azija (4,7 odsto) će najbrže rasti u 2024. godini prema proceni 1.431 ekonomskog eksperta, koliko ih je učestovalo u anketi. Međutim, Severna Evropa (1,4 odsto) i Zapadna Evropa (1,1 odsto) će zaostajati.
 
Posebno niske stope rasta očekuju se u Švedskoj (0,4 odsto), Finskoj (0,4 odsto), Ujedinjenom Kraljevstvu (0,5 odsto) i Nemačkoj (0,6 odsto).
 
Osim Nemačke, poprilično anemičan rast očekuje se i kod ostalih ključnih trgovinskih partnera Srbije - u Austriji je prognozirano 0,9 odsto, dok se za Italiju i Francusku očekuje rast do 1,5 odsto. Nešto bolje prognoze su za Španiju (dva odsto), Poljsku i Irsku (2,8 odsto) i Island (3,3 odsto).
 
Kada je reč o našem regionu, Crna Gora je jedina kojoj ekonomisti prognoziraju rast BDP-a do 3,5 odsto, i u uz Island jedina u Evropi sa tolikom očekivanom stopom rasta u ovoj godini.
 
Srbija, Rumunija, Poljska i Albanija su četiri zemlje od kojih ekonomski eksperti koji su učestvovali u decembarskoj anketi očekuju da dostignu rast od tri odsto. Podsećamo da Vlada Srbije računa da će rast BDP-a ove godine dostići 3,5 odsto, a Narodna banka Srbije privredni rast projektuje na skali od tri do četiri odsto.
Prema IFO Anketi ekonomskih eksperata, Afrika i Azija će takođe najbrže rasti na srednji i dugi rok, sa očekivanim stopama rasta od preko četiri odsto, dok se u Severnoj, Centralnoj i Južnoj Americi očekuju niže stope rasta od 2,6 i 3,0 odsto u 2025. i 2027. godini.
 
"Samo za Evropu stručnjaci očekuju da će i srednjoročni (2,3 odsto) i dugoročni rast (2,7 odsto) biti ispod globalnog proseka u poslednjih deset godina. Za Nemačku stručnjaci očekuju umerene stope rasta od 1,2 odsto u 2025. i 1,5 odsto u 2027. godini odnosno na srednji i dugi rok, što je na relativno niskom nivou po međunarodnim standardima. Međutim, postoje i zemlje poput SAD, za koje se očekuje da će beležiti konstantan rast od oko 2,4 odsto u naredne tri godine", stoji u analizi rezultata ankete.
  • Toni

    29.01.2024 19:49
    Pa
    Ovo se ne može i nije za poredjenje. To zna svaki dpl.ekonomista. Bolje je svakako imati 0,5% kao Švedska ili Finska, a ne ovih nasih nikakvih 2,5%. Mi nismo ekonomski tigar, mi smo mali miš!
  • zztop

    28.01.2024 21:08
    Nemački rast od 0,6 % je kao rast u srbiji od 3,5 % , ali u 5 godina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.