EBRD: Zemljama Zapadnog Balkana potreban brži rast kako bi dostigle prosek EU

Državama Zapadnog Balkana potreban je veći ekonomski rast kako bi dostigle zemlje EU, rekao je glavni regionalni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Peter Tabak.
EBRD: Zemljama Zapadnog Balkana potreban brži rast kako bi dostigle prosek EU
Foto: Pixabay
"Rast bi mogao da se ubrza na četiri ili pet odsto, to bi značilo realno brz razvoj. Za to su neophodne, ne samo veće investicije, nego i efikasnija javna uprava i bolje upravljanje javnim preduzećima", rekao je Tabak na panel diskusiji "Makroekonomski trendovi u 2024" koju je organizovao Savez za fer konkurenciju u NALED-u.
 
Dodao je da je pre nekoliko godina rađeno istraživanje koje je pokazalo da bi unapređenje efikasnosti državnih preduzeća do nivoa privatnih dovelo do povećanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) za dva odsto.
Predsednik Saveza za fer konkurenciju Zoran Daljević rekao je da implementacija mera novog Programa za suzbijanje sive ekonomije u Srbiji postaje sve važnija, kako bi se podržala odgovorna privreda.
 
"Rast bezgotovinskih transakcija predstavlja jednu od glavnih mera u borbi sa sivom ekonomijom", rekao je Daljević, koji je i generalni direktor Atlantik grupe u Srbiji.
Stalna koordinatorka UN u Srbiji Francoaz Žakob istakla je da je potrebno preći sa kratkoročnih odluka na dugoročne i strukturne planove, bazirane na zelenoj transformaciji i smanjenju nejednakosti.
 
"Srpska ekonomija je bila otporna zato što je imala podršku tokom krize, kao i dobru osnovu u zakonodavstvu. Moramo ipak biti oprezni, pogotovu kada je reč o velikim planovima Srbije za 2027. i investicijama koje će doći", rekla Žakob.
 
Dodala je da Srbija ispunila 25 odsto ciljeva održivog razvoja što je iznad globalnog proseka.
  • zztop

    27.01.2024 11:02
    Eh da je babi ono bila bi deda ...
  • D

    27.01.2024 09:15
    D
    Ma Lažu! Sam Vučić je rekao da smo jači i bogatiji od Nemacke…milijarde imamo a zlata nikada vise dok su Plate i BDP veće nego u EU Itd. Na zalost dobar deo Gradjana ovo propagira i guta i zato smo na samom dnu sa Albanijom! Ali Srbi vole laži i za to glasaju decenijama!
  • Ze

    26.01.2024 22:07
    Da bi zemlje zapadnog balkana mogle da se razvijaju, potrebno je da zapadne zemlje otkače svoje pipke i prestanu biti kolonijalne gazde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija