Boing otpustio direktora nakon što se odvalio deo trupa aviona tokom leta

Kompanija "Boing" je saopštila da šef njenog programa proizvodnje mlaznih putničkih aviona 737 odlazi u okviru promene rukovodstva nekoliko nedelja pošto je ploča trupa aviona otpala tokom leta.
Boing otpustio direktora nakon što se odvalio deo trupa aviona tokom leta
Foto: Beta/AP
"Boing" je saopštio da odmah odlazi Ed Klark koji je tu radio skoro 18 godina i od 2021. vodio program 737.
 
Klark je nadgledao fabriku u Rentonu, u Vašingtonu, gde je izvršeno konačno sklapanje aviona "Alaska Airlines" 737 Max 9 s kog je otpao panel trupa. Federalni istražitelji su rekli da su posle popravke tog aviona nedostajali zavrtnji potrebni da se drži ploča koja se zove "čep" za dodatna vrata.
Kejti Ringold, potpredsednica zadužena za isporuku aviona 737 avio-kompanijama, naslediće Klarka na mestu potpredsednika i generalnog direktora programa 737 i fabrike u Rentonu, navodi se u poruci zaposlenima Stena Dila, generalnog direktora Boingovog odeljenja za komercijalne avione.
 
Kompanija je najavila još nekoliko imenovanja, uključujući dugogodišnju izvršnu direktorku Elizabet Land na novo mesto više potpredsednice kompanije za kvalitet komercijalnih aviona.
Ovi potezi su deo "pojačanog fokusa kompanije na obezbeđivanje da svaki avion koji isporučimo ispunjava ili prevazilazi sve zahteve kvaliteta i bezbednosti", rekao je Dil u mejlu osoblju.
 
"Naši klijenti ne zahtevaju i ne zaslužuju ništa manje od toga", dodao je on.
 
Eksplozivno otpadanje panela sa aviona "Alaska Airlines" Max 9 je dovelo do više kontrola regulatora, Kongresa SAD i avio-kompanija u "Boingu".
 
Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) prizemljila je sve Max 9 u SAD na tri nedelje radi inspekcije panela vrata i ograničila proizvodnju Boinga dok se ne reše drugi problemi u vezi s kvalitetom. Administrator FAA Majk Vitaker je rekao da Boing ne obraća dovoljno pažnje na bezbednost jer pokušava da napravi više aviona kako bi zadovoljio potražnju avio-kompanija.
Kritike Boinga dostigle su nivoe koji nisu viđeni još od dve smrtonosne nesreće mlaznjaka Max 8 u Indoneziji i Etiopiji 2018. i 2019. kada je poginulo 346 ljudi i došlo do smenjivanja tadašnjeg izvršnog direktora Boinga.
 
Akcije kompanije The Boeing Co., sa sedištem u Arlingtonu, u Virdžiniji, pale su u sredu za jedan odsto. A od ispadanja panela s trupa aviona akcije su opale 19 odsto ili 27 milijardi dolara vrednosti na berzi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.