Rijad će nastaviti smanjenu proizvodnju nafte

Saudijske vlasti saopštile su danas da će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje nafte do juna, kako bi podržale cene sirove nafte.
Rijad će nastaviti smanjenu proizvodnju nafte
Foto: Pixabay
Rijad će produžiti svoje dobrovoljno smanjenje od milion barela dnevno, započeto u julu 2023. godine.
 
Smanjenje će biti produženo do kraja drugog kvartala 2024. godine, prenela je saudijska novinska agencija SPA, pozivajući se na izvore u ministarstvu energetike.
"U cilju podržavanja stabilnosti tržišta, nastavak smanjenja proizvodnje nafte će zavisti od trenutnih tržišnih uslova", dodali su isti izvori, ističući da je odluka doneta u koordinaciji sa zemljama članicama OPEK+.
 
OPEK+ okuplja 13 članica Organizacije zemalja proizvođača nafte, na čelu sa Saudijskom Arabijom, i 10 drugih zemalja proizvođača, uključujući Rusiju.
Produženje je najavljeno istog dana kada je Rusija saopštila da će smanjiti proizvodnju za gotovo pola miliona barela dnevno u drugom kvartalu 2024.
 
Saudijska Arabija računa na visoke cene nafte kako bi finansirala veliki program diversifikacije privrede namenjen upravo oslobađanju zemlje zavisnosti od izvoza sirove nafte.
 
Ta najava znači da će proizvodnja Saudijske Arabije ostati na oko devet miliona barela dnevno, znatno ispod njenih kapaciteta od 12 miliona barela dnevno.

Teme

nafta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.