Promet muzičke industrije u Srbiji za pet godina uvećan 89 odsto

Promet muzičke industrije u Srbiji prošle godine iznosio je 168 miliona evra, što je rast od 89 odsto u odnosu na situaciju od pre pet godina, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Promet muzičke industrije u Srbiji za pet godina uvećan 89 odsto
Foto: Pixabay
U toj industriji ima oko 20.000 stalno zaposlenih, u okviru 29 različitih delatnosti.
 
U poslednjih pet godina udeo bruto dodate vrednosti (BDV) tog sektora povećan je 202 odsto, sa 0,05 na 0,11 odsto, pokazalo je istraživanje Ekonomskog fakulteta u Beogradu "Analiza ekonomskih efekata muzičke industrije na ekonomiju Srbije".
 
Naručilac istraživanja je nacionalna platforma "Srbija stvara" Vlade Srbije.
 
Muzička industrija je u 2023. godini povećala za 84 odsto uplate po osnovu poreza i doprinosa u odnosu na 2018. godinu, na više od 6,5 miliona evra.
U tom sektoru je 5.838 firmi, od čega preduzetnici čine 84 odsto.
 
Među preporukama u istraživanju koje se tiču unapređenja i daljeg razvoja sektora, navodi se neophodnost realizacije programa podrške, razvoja izvoza ali i pravnih regulativa, implementacije međunarodnih praksi i standarda, a pre svega podrška podsticanje izvoza muzike, programi za razvoj profesionalnog kadra, ali i podrška mladim umetnicima.
  • kolega harmonikas

    25.03.2024 02:26
    dali neko zna.
    dali bi muzicari imali popust za istrumente koje ovde placamo duplo skuplje nego u eu.ili se samo od tih para placaju pojedini pevaci za novu godinu na trgovima za iznos koji nije normalan.
  • Dzoni

    24.03.2024 12:12
    Nekad bilo
    Mene zanima sta se od tih para finasira nazad u muziku. Besplatan koncert Cece Arkanović ili mozda neka komisija za šund muziku.
    Toliko ima talentovanih rock bandova po Novom Sadu, ali ih na radiju niko ne forsira. Smo ovo tursko zavijanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.