Prvi prolećni plodovi na pijacama: Koliko nam je hrana bezbedna?

Sa prvim prolećnim plodovima na pijacama, stižu i pitanja koliko je puta prskano i da li je hrana bezbedna.
Prvi prolećni plodovi na pijacama: Koliko nam je hrana bezbedna?
Foto: 021.rs
Nadležni poručuju da u voću i povrću nema nedozvoljenog nivoa pesticida. Nepravilna primena, međutim, ugrožava zdravlje poljoprivrednika i potrošača, ali i izvoz, piše RTS
 
Zbog nedozvoljenih materija vraćaju se pošiljke voća i povrća. Počinje obuka oko 200.000 poljoprivrednika o pravilnoj primeni pesticida.
bolesti i štetočina. Poljoprivrednicima je sve teže da plodove sačuvaju, a o primeni najčešće se informišu iz uputstva preparata ili od prodavca u poljoprivrednoj apoteci.
 
Vlade Nikolić, proizvođač malina iz okoline Požege, kaže da je većina dugo u ovom poslu, znaju otprilike kada i šta treba, kao i da svako zna najbolje kako da prati svoje maline.
Diplomirani inženjer za zaštitu bilja Milovan Ilić ističe da vode računa koji su pesticidi dozvoljeni.
 
"Bitno je da se poštuje radna karenca. Uvek se savetuje da se koriste kvalitetne zaštitne maske sa filterima", kaže Ilić.
 
Nikolić, takođe, navodi da koristi maske, pojedini kažu da stavljaju i rukavice, ali se većina ne štiti.
 
Vraćanje pošiljki
 
Nepravilna primena pesticida ne ugrožava samo zdravlje poljoprivrednika i potrošača, već i izvoz. Zbog nedozvoljenih materija vraćaju se pošiljke voća i povrća.
 
To što mi, iz istog razloga, u Evropsku uniju vraćamo daleko veće količine robe, ne umanjuje štetu i ugled Srbije, kao zemlje zdrave hrane.
 
"Ako se nekome pesticidi prodaju, treba da se proveri gde završavaju. Imamo veliki broj malih čak ne ni gazdinstava, nego vikend-proizvođača koji svoje proizvode plasiraju preko zelenih pijaca. To je nemoguće kontrolisati", ukazuje prof. dr Bojan Konstantinović sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.
 
Kontrole i obuka
 
U Ministarstvu kažu da kontrole uvek počinju kod proizvođača, kao i da su i dosad pratili šta i kako primenjuju i da li poštuju rokove.
 
Navode da će dodatni red u tu oblast uvesti obuka 200.000 poljoprivrednika o tome kako da pravilno koriste sredstva za zaštitu bilja.
 
"Kao benefit imaćemo dva nova sistema. Aplikativni će praktično povezati sve poljoprivredne apoteke, odnosno prodajna mesta gde se vrši promet sredstava za zaštitu bilja. Znaćemo ko je tačno kupio koje sredstvo, kao i za koje namene će nas targetirati u budućim planovima kontrole", kaže Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja.
Stručnjaci traže od države da bolje poveže naučne institute sa poljoprivrednim savetodavcima na terenu.
 
"Saradnje ima, ali mislim da mora da bude na mnogo višem nivou. Desi se da naučni rezultati budu saopšteni putem naučnih saopštenja. Praktičan značaj tih rezultata nije kanalisan do poljoprivrednika i krajnjeg korisnika", poručuje Nenad Trkulja, direktor Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu. 
 
Smatraju da država ne bi trebalo bez rezerve da usvaja evropske liste dozvoljenih pesticida na kojima je sve više takozvanih bioloških preparata.
 
Svaki od njih treba da bude testiran u domaćim agroekološkim uslovima, kako bi se izbegla neefikasna borba protiv bolesti i štetočina.
  • Pera

    07.04.2024 14:51
    Od kada na pijaci ne kupujem zelenu salatu vec samo u odredjenim prodajnim lancima (koji kontrolisu poreklo), svi problemi oko alergija su nestali. Sada znam da nisam ni imao alergiju vec reakciju zbog trovanja povrcem sa pijace (jedem povrce i saletu vise od proseka).
  • Stevan

    07.04.2024 13:37
    Karenca se često ne poštuje, to je najveći problem. Osim toga, ne kupujte vansezonsko voće i povrće i rizik je na minimumu. Od inspekcije svakako ne očekujemo mnogo.
  • Mićo Tanga

    07.04.2024 13:14
    Ko živi na selu zna jako dobro kako se poštuje karenca. Ono što ne prodaju seljaci ne daju ni svinjama nego zakopavaju u zemlju ili bacaju na otpad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.