Subvencije zanemaruju domaću privredu, Srbija se oslanja na strane investicije

Vlada Srbije očekuje da će rast domaćeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini biti 3,5 odsto.
Subvencije zanemaruju domaću privredu, Srbija se oslanja na strane investicije
Foto: Pixabay
Kako prenosi Nova ekonomija, sa ovom ocenom je saglasan i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je prvobitno očekivao rast od 3,3 odsto, ali je pre dva dana povećao svoju projekciju na međugodišnjih 3,5 odsto. Rejting agencija Standard and Poor's (S&P) je malo konzervativnija u svojim procenama, pa je ostala na 3,3 odsto tokom ove godine, uz najavu da će se rast srpskog BDP-a mirovati na prosečnih 3,8 odsto u periodu od 2025. do 2027. godine.
 
Istovremeno, S&P smatra da će strane direktne investicije (SDI) činiti 5,8 odsto ovogodišnjeg BDP-a Srbije, NBS ih očekuje na nivou od 5,7 odsto, dok je MMF za prvobitnu projekciju BDP-a SDI "gađao" na skromnijih 5,5 odsto.
Usporavanje rasta SDI, koje su lane činile 6,2 odsto BDP-a, rezultat je i visokih osnovica iz prethodnih godina.
 
Kako pokazuje analiza Nove ekonomije, dodatni problem je što su domaće investicije, čak i kad se sabere ulaganje javnog i privatnog sektora, preniske. Dok se to ne popravi, ostaje nam da se oslanjamo na SDI, koje su možda već kulminirale.
 
"U narednim godinama očekujemo smanjenje SDI u Srbiji, zbog rasta troškova za plate i energiju, visokih kamatnih stopa, sporog (privrednog) rasta u evropskim zemaljama i smanjenjem mogućnosti za poreske podsticaje", dodaju ekonomisti u poslednjem Kvartalnom monitoru, prenosi Nova ekonomija.
Sličnog je stava i Savet stranih investitora (FIC), koji kaže da su zbog pandemije u 2020. godini subvencije i kapitalni izdaci države umereno skočili, a da je istovremeno smanjeno poresko opterećenje.
 
Sve je to pozitivno uticalo na brzi oporavak privrede. Međutim, u naredne dve godine, promenila se poreska politika. Poresko opterećenje je povećano, a smanjene su subvencije privredi, kažu investitori.
 
Lazar Ivanović, ekonomista u Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) za Novu ekonomiju navodi da se putem subvencija najviše "mame" investitori u prerađivačkoj industriji. Čak 80 odsto svih subvencija koje Srbija isplaćuje ide ovom sektoru.
 
Generalno gledano subvencije nas puno koštaju u odnosu na to šta nam donose, kaže sagovornik Nove ekonomije.
 
"Ono što je bitnije od ovih investicija je njihova struktura. Nešto više od 30 posto SDI ide u prerađivačku industriju, građevinarstvo i nekretnine, kao i ekstrativne industrije – tu ide i malo više, a znamo da te industrije donose malu razvojnu (korist)", rekao je Ivanović.
 
Ivanović dodaje da je, kada govorimo o investicijama iz Kine, transparentnost najveći problem. 
 
Zanemarivanje domaće privrede i/ili pomoć strancima
 
Svetska banka kaže da bi rast BDP-a Srbije bi mogao i morao da bude veći. Prema njihovim očekivanjima, u ovoj godini će SDI nastaviti da igraju ključnu ulogu u finansiranju.
 
"Da bi rešila problem hronično niskih investicija, Srbija mora prvenstveno da otkloni 'uska grla' za investicije privatnog sektora, uključujući i na poljima uprave, konkurencije i poslovnog okruženja", mišljenja su ekonomisti Svetske banke.
Do tada, privatne investicije će biti, u najboljem slučaju, skromne.
 
"Nema mnogo primera zemalja koje su to uspele, a jedan od zaključaka je da ne bi smela da se zanemaruje domaća privreda… Počevši od poreske politike, pa do toga da imamo poreske kredite za velika, a nemamo za mala i srednja preduzeća, po čemu smo jedinstveni u Evropi. Generalno gledano, (u Srbiji) se zastupaju interesi velikih", ocenio je Ivanović.
 
Sa ovakvom fiskalnom politikom, ciljani udeo od 25 odsto privatnih domaćih investicija u BDP-u je "nedostižni cilj". On već godinama tavori na nivou od sedam odsto, što je nedovoljno za dugoročan rast i razvoj.
  • /

    19.04.2024 12:05
    /
    pre vise od godinu dana je jedan stranac poslao svoje revizore da otkriju na sta se trose pare
  • /

    19.04.2024 12:00
    /
    ...minusari su srbska generacija z koji ne pamte da je i milosevic delio subvencije a radnici su godinama radili neprijavljeni pod parolom 'ima ko 'oce'
  • K

    19.04.2024 10:59
    K
    Ovi ljudi koje su doveli na miting su stanovnici Ns i Bg bar se tako vode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija