Protest Italije zbog preuzimanja njene kompanije u Rusiji

Italija je danas ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona, "Termo grupom".
Protest Italije zbog preuzimanja njene kompanije u Rusiji
Foto: 021.rs
Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani je na mreži X napisao da italijanska vlada traži razjašnjenje nacionalizacije firme specijalizovane za opremu za grejanje.
Dodao je da Italija u vezi s tim sarađuje s EU i Nemačkom pošto "Boš" ima udeo u vlasništvu te filijale italijanske firme.
 
Preuzimanje kontrole nad italijanskom firmom sprovedeno je po ruskom ukazu objavljenom u petak kojeg je potpisao predsednik Vladimir Putin.
Od početka ruske invazije Ukrajine Moskva je preuzela ruske filijale više zapadnih kompanija, kao što su francuski "Danon" i danski proizvođač piva "Kalrsberg", prebacijući ih, kako je rečeno, pod svoju "privremenu kontrolu".
 
Rusija je predstavila te mere kao odgovor na zapadne sankcije ruskim firmama.
 
Zapadni zvaničnici i neke od tih firmi su osudili nacionalizaciju svoje privatne imovine u Rusiji.
  • @Iva

    28.04.2024 19:57
    @Iva da su bar jači pa da ih shvatiš bar 1%.
    Apsolutno Rusija može da ih uništi jednim pritiskom dugmeta, a oni Amerika i EU se ponašaju kao razmažena derišta, neshvatljivo !
    Jednog dana će se izučavati ovaj fenomen kad bivša Supersila ne shvata da to više nije da je slabija, i jedno vreme vuče neshvatljive bezobrazne poteze van svake pameti ! Verovatno će u psihologiji to dobiti i neku novu reč, jer za tako nešto još reč nije izmišljena jer se pre u istoriji ovako nešto nije dešavalo. Ja predlažem reč "postimperijski-bezobrazluk" !
  • Zoran

    28.04.2024 11:13
    Nepravda
    Rusiji je oduzeto jer su okupatori.Treba kazniti agresore.
  • Iva

    28.04.2024 06:19
    Bravo bravo samo tako pokazati da nemozes nikome oduzimati tudju imovinu na osnovu kojeg zakona? Jaceg? e pa evo vam EVropo i Ameri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.