Rusi osmislili sistem za zaštitu Zemlje od asteroida

Ruski centar za planetarnu zaštitu osmislio je sistem za zaštitu Zemlje od asteroida pomoću nuklearne eksplozije koji bi koštao 5,6 milijardi dolara, rekao je direktor tog centra Anatolij Zajcev.
Zajcev je predstavio projekat na naučno-tehnološkoj konferenciji u Moskvi.
 
Sistem se može napraviti za sedam godina i sastojao bi se od satelita za osmatranje, svemirskih opservatorija, presretača i kontrolnog centra, rekao je Zajcev.
 
U prvoj fazi, prema projektu, bila bi lansirane četiri svemirske letelice - dve za nadzor i dve za presretanje, što bi koštalo oko 1,3 milijarde dolara. Gradnja infrastrukture na Zemlji bi koštalo još jednu milijardu dolara.
 
Ako bi bili otkriveni opasni asteroidi koji bi mogli naneti veliku štetu na Zemlji, sateliti za osmatranje bi bili poslati ka njemu da odrede putanju, veličinu, masu i druge osobine. Posle toga bi bila poslate letelice s nuklearnim punjenjem da ga unište ili skrenu s putanje.
 
Razvoj opreme za osmatranje svemira, odnosno dve satelitske opservatorije i četiri letelice za osmatranje, koštao bi još 1,4 milijarde dolara, dok bi predloženo povećanje satelita za presretanje za još tri letelice, koštalo oko 1,8 milijardi dolara.
  • Albert

    21.12.2016 09:20
    Jeftina propaganda
    Rusi nisu nista izmislili jos odkako su im poumirali i poslednji zarobljeni nacisticki naucnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija