Pet mitova o punjenju i trajanju baterija mobilnih telefona

Mnogo je tvrdnji o tome šta je dobro ili loše za životni vek baterije mobilnih telefona, ali jesu li sve istinite?
Pet mitova o punjenju i trajanju baterija mobilnih telefona
Foto: Pixabay
Ovo je pet najčešćih zabluda kada je u pitanju trajanje baterije.
 
1. Baterija treba da bude prazna ili gotovo prazna pre punjenja
 
Ovo važi jedino ako se koriste nikl-kadmijum baterije čiji kapacitet opada ako se mobilni prerano ili prečesto pune. Litijum-jonske baterije, kakve se koriste u modernim pametnim telefonima, s tim nemaju problema.
 
2. Korišćenje punjača koji niste dobili uz uređaj šteti bateriji
 
Nema pogrešnog punjača kada su u pitanju moderni pametni telefoni koji za punjenje koriste USB priključke. Razlika je isključivo u brzini punjenja, jer nemaju svi mobilni uređaji mogućnost brzog punjenja.
 
3. Novi mobilni telefon potrebno je prvi put maksimalno napuniti
 
Danas ne, to je bila praksa pre litijum-jonskih baterija. Danas svaki korisnik samostalno odlučuje hoće li do kraja napuniti uređaj i pritom ne treba brinuti hoće li odluka uticati na kapacitet baterije.
 
4. Često priključivanje i isključivanje mobilnog smanjuje životni vek baterije
 
Još jedna zabluda. Tačno je da životni vek baterije sadrži određen broj ciklusa punjenja, ali se i jedan ciklus može sastojati od nekoliko pojedinačnih punjenja.
 
5. Uvek napunite mobilni uređaj do maksimuma
 
Netačno, optimalni nivo napunjenosti kreće se između 30 i 70 odsto. Za očuvanje baterije bolje je da se puni u nekoliko kraćih vremenskih intervala nego uvek do maksimalnih 100 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.