Evropska svemirska agencija prekinula saradnju sa ruskim misijama na Mesec

Evropska svemirska agencija (ESA) je posle suspenzije većih zajedničkih misija ka Marsu, odlučila da prekine i saradnju s Moskvom u vezi s ruskim misijama na Mesec.
To obuhvata testiranje robotike i istraživanja.
"Kao za misiju ExoMars, ruska agresija na Ukrajinu i sankcije koje su usledile, onemogućavaju da ESA sprovede predviđenu saradnju u oblasti istraživanja Meseca", navela je posle vanrednog sastanka ta organizacija koja okuplja 22 zemlje.
ESA tako obustavlja saradnju sa Rusijom za misije Luna-25, 26 i 27 što bi bio ciklus ruskih misija na Mesec sa kasnijom mogućnošću izgradnje baze u orbiti sa Kinom.
 
ESA je planirala da pošalje navigacionu kameru nazvanu Pilot-D na sondu Luna-25, čije je lansiranje s kosmodroma Vostočni na ruskom Dalekom istoku bilo predviđeno za kraj 2021, ali je odloženo za ovu godinu.
 
Instrument Pilot-D će biti demontiran i neće poleteti kada bude lansirana sonda.
 
Generalni direktor ESA Jozef Ašbaher rekao je da je već obavestio upravu ruske svemirske agencije Roskosmos, da bi se taj instrument stavio na bezbedno mesto dok se ne vrati Evropskoj svemirskoj agenciji.
 
ESA istražuje druge mogućnosti za let da može da testira Pilot-D.
 
U misiji američke svemirske agencije NASA je nađeno rešenje za drugu grupu instrumenata, među kojima i "lunarna bušilica" koja je trebalo da poleti sa misijom Luna-27.
  • Aleksej

    15.04.2022 08:08
    Xexe
    Valjda je nauka bitnija od politike? ;) NOT!
  • 002211

    14.04.2022 09:37
    To nije u redu, ali ipak su ljudi - ljudi..... bezveze.
  • Realista

    14.04.2022 07:40
    činjenice
    Rusi kuvaju krompir, ESA zija u čudu a SpejsEks zadovoljno trlja ruke...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija