Youtube dislajk dugme ne služi ničemu

Čak i kada korisnici Youtubeaa kažu da ih ne zanimaju određene vrste videa, slične preporuke nastavljaju da stižu, pokazalo je novo istraživanje Mozille.
Youtube dislajk dugme ne služi ničemu
Foto: Pixabay
Mozillini istraživači otkrili su da su tasteri poput "ne zanima me", "ne sviđa mi se", "prestani preporučivanje kanala" i "ukloni iz istorije pregleda" neefikasni u sprečavanju preporučivanja sličnog sadržaja. Ovi tasteri i dalje dopuštaju više od polovine preporuka sličnih onome što su korisnici rekli da ih ne zanima, pokazao je izveštaj.
U istraživanju su učestvovala 22.722 volontera koji su u svojim veb pretraživačima instalirali ekstenziju RegretsReporter. Tom ekstenzijom bi se promenila funkcionalnost dislajk tastera na način da bi klik na taster volonterima u istraživanju nasumično dodelio neku od radnji kao što su "ne zanima me", "ne sviđa mi se", "prestani preporučivanje kanala" i "ukloni iz istorije pregleda". Uz to je postojala i kontrolna grupa kod koje klik na taster nije radio ništa.
U poređenju sa kontrolnom grupom, slanje signala "ne sviđa mi se" i "ne zanima me" bilo je samo "marginalno efikasno" u sprečavanju loših preporuka. Tasteri "ne preporučuj kanal" i "ukloni iz istorije pregleda" bili su malo efikasniji.
 
Istraživači kažu da su alati koje Youtube nudi još neadekvatni za odvraćanje neželjenog sadržaja.
 
Youtube kaže da njegovi sistemi rade onako kako je planirano.
 
"Mozillin izveštaj ne uzima u obzir kako naši sistemi zapravo funkcionišu i stoga nam je teško da prikupimo mnoge uvide", rekla je portparolka Youtube-a Elena Hernandez za Wired, koja je dodala da korisnici imaju kontrolu nad svojim preporukama. To uključuje "mogućnost blokiranja videa ili kanala kako im se oni ne bi preporučivali u budućnosti."
 
Osim Youtube-a, druge platforme poput TikToka i Instagrama uvele su više alata za povratne informacije za korisnike kako bi trenirali algoritam koji bi im prikazivao relevantan sadržaj. Ipak, korisnici se često žale da čak i kada označe da nešto ne žele da vide, slične preporuke ostaju.
  • Zika

    26.09.2022 10:53
    ne da je bolje
    nego svakim novim algoritmom sve gore, pa cak i po 10x
  • Realista

    26.09.2022 09:35
    komercializovani krš
    I disfunkcija je vrsta funkcije pa prema tome sve radi kao što je predviđeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija