VIDEO Robot se obratio britanskim poslanicima: "Iako nisam živa, stvaram umetnost"

"Umetnica robot" nazvana Ai-Da rekla je britanskim poslanicima da može da stvara umetnost uprkos tome što je veštačko stvorenje.
To je rekla dok je govorila na parlamentarnoj raspravi o tome kako će nove tehnologije uticati na kreativne industrije. 
Opisana kao "prvi ultra-realistični humanoidni robot umetnik na svetu", Ai-Da se pojavila u jednoj od prostorija parlamenta, noseći kratku crnu periku i tregeruše.
Ženskog humanoidnog lica i ruku, Ai-Du su napravili naučnici sa Oksforda i nazvali je prema britanskoj matematičarki i računarskoj pionirki Ejdi Lavlejs. Odgovarala je na pitanja uz šefa Ai-Da projekta i direktora umetničke galerije Ejdana Melera u televizijskoj sekvenci kojoj su domaćini bili zaduženi za komunikacije Doma lordova i Digitalni odbor.
 
"Ja sam i zavisim od kompjuterskih programa i algoritama. Iako nisam živa, stvaram umetnost", rekla je Ai-Da kad je upitana kako se njena dela razlikuju od onih koja stvaraju ljudi. Ai-Da je stvorila seriju radova, uključujući i sliku pokojne kraljice Elizabete, a njeni radovi prikazani su na izložbama i u galerijama.
 
 
Odbor je čuo od humanoidnog robota, kao i od stručnjaka iz umetničke industrije i profesora, o uticaju tehnologije na radnike u kreativnoj industriji. Odgovarajući na prvo pitanje odbora o tome kako slika slike, Ai-Da je rekla da joj u slikanju na platnu pomažu AI algoritmi, kamera smeštena u očima i robotske ruke.
 
Ai-Da je takođe objasnila kako joj je "analiziranje velikog korpusa teksta" u identifikaciji zajedničkog sadržaja i poetskih struktura omogućilo da piše nove pesme. 
 
"Kako se to razlikuje od čoveka je svest; nemam subjektivna iskustva iako mogu o njima da govori", rekla je Ai-Da. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija