Veštačka inteligencija će prvi put savetovati optuženog na sudu

Nakon što je nedavno sistem veštačke inteligencije koji može samostalno da piše eseje i vodi vrlo autentičnu konverzaciju pušten u široku upotrebu, AI bi sada prvi put trebalo da se pokaže u pravosuđu
Veštačka inteligencija će prvi put savetovati optuženog na sudu
Foto: Pixabay
Prvi put četbot savetovaće optuženog na sudu. Vest je podelio portal New Scientist, a navode da će AI s optuženim komunicirati preko slušalice u njegovom uhu. Robot će slušati sudski postupak, a zatim preko slušalice savetovati optuženog.
AI je razvila kompanija DoNotPay, koja za sebe kaže da je "prvi svetski robot-advokat". Kompaniju je osnovao Džošua Brauder, a opisuje se kao četbot. Sistem je u početku bio osmišljen za rešavanje kazni za parkiranje, a sada se proširio na pružanje drugih usluga koje se uveliko razlikuju.
"Aplikacija DoNotPay dom je prvog robota-advokata na svetu. Borite se protiv korporacija, pobedite birokratiju i tužite bilo koga pritiskom dugmeta", stoji na satu kompanije.
 
Na stranici se navode opcije za koje je njihov AI navodno sposoban. Između ostalog je navedeno odricanje od školarine, povezivanje ljudi sa zatvorenicima, pomoć s računima i stanarinom i izdavanje potvrda o razvodu.
 
Neke od najvećih opcija DoNotPaya uključuju pružanje saveta koji će pomoći u izbegavanju plaćanja kazni za parkiranje. Takođe može korisnike savetovati o složenijim stvarima, poput kreiranja lažnih brojeva telefona i kreditnih kartica kako bi se pomoglo korisnicima da izbegnu plaćanje dodatnih naknada.
 
Aplikacija se naplaćuje 36 dolara godišnje. Prvo AI suđenje održaće se u februaru, a detalji poput datuma i lokacija zaštićeni su aplikacijom.
  • mrva

    11.01.2023 19:02
    Nadam se da će ovo u daljoj budućnosti dovesti do, ako ne potpune propasti onda do znatnog proređivanja, najbesmislenije, najneproduktivnije ljudske delatnosti, koja uz to okuplja i krajnje kvaran svet - advokature.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija