Francuska: Prekida se potraga na mestu nesreće, sutra nastavak

Potraga na mestu nesreće putničkog aviona "Džemanvingsa" na jugu Francuske za danas je okončana i biće nastavljena u zoru.

Potraga na mestu nesreće putničkog aviona "Džemanvingsa" na jugu Francuske za danas je okončana i biće nastavljena u zoru.

Sa padom mraka, uslovi potrage postali su otežani, pa su helikopteri spasilačkih ekipa prestali da nadleću zonu pada aviona, a u zoru će nastaviti sa operacijama. Sutra će početi i identifikacija tela nastradalih.

Avion "erbas A 320" srušio se danas sa 144 putnika i šest članova posade u Alpima na jugu Francuske, 100 kilometara severno od Nice, dok je leteo iz Barselone u Diseldorf, i nema preživelih.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev ranije je rekao da je pronađena jedna crna kutija aviona i da će ona biti odmah podvrgnuta analizi.

Erbas A320 leteo je iz Barselone u Dizeldorf, a nestao je sa radara oko nešto posle 11 sati. Ostaci aviona pronađeni u Alpima na nadmorskoj visini od 2.000 metara. Prvi poziv za pomoć posada aviona uputila 45 minuta po poletanju.

Kompanija "Džerman vings" saopštila je na konferenciji za novinare da je među žrtvama po svoj prilici bilo 67 nemačkih državljana. Oni navode da ne znaju zašto su piloti započeli oštar osmominutni pad u visini, ali da nije bilo "neregularnih aspekata" u vezi s avionom. Kompanija je potvrdila da su u avionu bile dve bebe.

Nemački mediji javljaju da je u avionu možda bila i grupa đaka. Učenici su se vraćali s programa razmene u Španiji. Takođe, među putnicima srušenog aviona nalazila se Turkinja, 50-godišnja Muradije Lohman, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

U Španiji je proglašena trodnevna žalost nakon nesreće koja se danas dogodila na jugu Francuske kada je u padu aviona "erbas A 320" poginulo 150 putnika, među kojima ima Španaca. Zamenica španskog premijera Soraja Seans de Santamarija izjavila je da je u avionu bilo 45 Španaca.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je da uzrok pada aviona nije poznat. Mediji prenose da su vremenski uslovi bili povoljni, a avion je bio star 24 godine. Nemačka štampa danas, iz diskusija pilota na internetu, prenosi spekulacije da bi uzrok nesreće aviona mogao biti gubitak pritiska u kabini, zbog čega je, možda, posada izgubila svest.

Avion je tokom leta bio u kontaktu s kontrolom leta u Marseju. Poslali su im poruku: "Uzbuna, uzbuna!", a pilot je zatražio vanredno sletanje, što je značilo da je kontrolni toranj morao da oslobodi pristup pisti od svih drugih letova.

Stručnjak za avione Gerard Felcer rekao je da je avion već bio veoma nisko kada je poslao poziv u pomoć. On pretpostavlja da su piloti pokušali da se izbore s vanrednom situacijom i pre nego što su zatražili pomoć. Tada su, po svoj prilici, izgubili kontrolu nad avionom.

Aerodrom u Barseloni je odvojio posebnu sobu na Terminalu 2 za rođake putnika. Otvorena je hitna telefonska linija za sve oni koji su zabrinuti da bi među žrtvama mogle biti njima bliske osobe. Broj telefona je +49 30 5000 3000. I na aerodromu u Diseldorfu, gde je avion trebalo da sleti, rodbina nastradalih putnika smeštena je u jednu salu.

Kompanija Džerman vings je loukost filijala Lufthanze. Avion je iz Barselone krenuo sa pola sata zakašnjenja, u 10.01 i bilo je planirano da sleti u Dizeldorf u 11.49, ali je oko 10.47 komandi leta uputio poziv za uzbunu, a pola sata posle toga je nestao sa radara.

Ovo je i prvi put da je pao avion kompanije Džerman vings. Francuski mediji prenose i da je ovo prva nesreća aviona na teritoriji Francuske u poslednjih 15 godina. Prethodno je u julu 2000. godine pao u oblasti nedaleko od Roasija.

  • 25.03.2015 07:14
    @Mrva
    Ti da znaš nešto o avijaciji i avionima postavio bi ovde komentar shodno tome. Jedino lupetanje je tvoj komentar. Jer komentarisanje mogućeg uzroka pada aviona jeste u sklopu teme iz članka, a takođe nije nepoštovanja prema žrtvama, već upravo suprotno.
    Jedan savet: tvoje lične probleme zadrži za sebe.
  • laudis

    24.03.2015 20:08
    bolje da su im popadali vojni avioni a ne ovaj civilni
  • mrva

    24.03.2015 19:15
    na vesti o nekoj avio nesreci ljudi se ovde uglavnom takmice u gluposti u komentarima.

    jedan savet: nema veze sto o avijaciji i avionima nista ne znate, ali mogli biste se suzdrzati od potrebe da lupetate bar iz postovanja kada je u pitanju nesrecan dogadjaj u kome pogine 100+ neduznih ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet