Policija suzavcem terala Etiopljane

Na glavnom trgu u Tel Avivu izbili su danas sukobi, tokom okupljanja hiljada ljudi, uglavnom pripadnika etiopske manjine u Izraelu, na protestu protiv rasizma i brutalnosti policije.

 

Na glavnom trgu u Tel Avivu izbili su danas sukobi, tokom okupljanja hiljada ljudi, uglavnom pripadnika etiopske manjine u Izraelu, na protestu protiv rasizma i brutalnosti policije.

Policija je suzavcem rasterivala demonstrante od kojih su neki, kako je navedeno u pojedinim izveštajima, pokušali da uđu gradsku kuću.

Demonstracije su počele popodne u saobraćajnom špicu i demonstranti su blokirali glavne puteve i raskrsnice u samom gradu, kao u autoput koji u njega vodi. Kasnije su otišli na Trg Rabin. Dvojica demonstranata su uhapšena, ali jejedan ubrzo pušten.

Policijski portparol Miki Rozenfeld izjavio je da je oko 3.000 ljudi učestovalou protestu, preneo je Asošijeted pres. Rozenfeld je ocenio da je da su demonstracije bile uglavnom mirne, uzmanje sukobe s policijom. Bio to drugi protest u poslednjih nekoliko dana i demonstranti su najavili da će se protesti nastaviti.

U Jerusalimu se demonstriralo u četvrtak, kada je 12 demonstranata i troje policajaca povređeno. Proteste Etiopljana u Izraelu podstaklo je objavljivanje video snimka na kome se vidi kako jedan policijski oficir brutalno, bez vidljivog razloga,  tuče jednog vojnika poreklom iz Etiopije.

Demonstranti su danas marširali u Tel Avivi duvajući u pištaljke i vičucći:"Nasilnimpolicijskim oficirima mesto je u zatvoru". Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastaće se sutra sa predstavnicima etiopske zajednice i vojnikom koji je dobio batine.

U Izraelu žive hiljade etiopskih Jevreja, a većina ih se uselila1984.  i 1990. godine kada su stigli  avionima. Međutim, apsorpcija u izraelsko društvo pokazala se kao trnovita.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet