Grci idu na referendum o uslovima kreditora

Premijer Aleksis Cipras pozvao je Grke da se na referendumu, 5. jula, izjasne o predloženom sporazumu sa poveriocima.

Premijer Aleksis Cipras pozvao je Grke da se na referendumu, 5. jula, izjasne o predloženom sporazumu sa poveriocima.

Parlament će se o ovom predlogu izjasniti tokom dana. Za potvrdu Ciprasove odluke potreban je 151 glas, odnosno manje od većine koju predvodi premijer.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je nedugo posle sednice vlade u Atini, na kojoj se raspravljalo o ponudi poverilaca. Cipras je predlog poverilaca nazvao "ultimatumom" i "ucenom", dok je nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila da je "ponuda veoma velikodušna".

Cipras svaljuje odgovornost na narod

Objava premijera Ciprasa da će biti sproveden referendum o još neutvrđenim uslovima kreditora za dobijanja međunarodne finansijske pomoći, navela je medije da jutros podsete šta je on govorio o referendumu kada ga je, iz sličnih razloga, tražio tadašnji premijer, Jorgos Papandreu.

Oktobra 2011. Papandreu je predložio referendum o sporazumu koji je njegova vlada postigla s poveriocima i zato je izgubio vlast, a tadašnji vođa opozicije, Aleksis Cipras je bio kategorično protiv. "Referendum znači bankrot", rekao je tada Cipras i ocenio da je predlog tadašnjeg premijera "znak očajanja" da bi "izbegao izbore".

Papandreu koji je posle gubitka vlasti napustio nekada vladajuću socijalističku stranku PASOK i sada predvodi novi mali Pokret demokratskih socijalista, (KIDISO), jutros je ocenio da Ciprasova odluka, "posle pet meseci tumaranja, znači svaljivanje totalnog pregovaračkog neuspeha njegove vlade na grčki narod".

  • 27.06.2015 12:15
    Lenstine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet