Stiže treći talas finansijske krize

Globalna finansijska katastrofa, koja je počela pre sedam godina kolapsom investicionog bankarstva i tržišta hipotekarnih kredita u SAD, ušla je u treću fazu, navodi tim analitičara banke "Goldman Saks".

Globalna finansijska katastrofa, koja je počela pre sedam godina kolapsom investicionog bankarstva i tržišta hipotekarnih kredita u SAD, ušla je u treću fazu, navodi tim analitičara banke "Goldman Saks".

Treći talas karakterišu veoma niske cene sirovina, usporavanje privrednog rasta Kine i drugih privreda u usponu i niska inflacija na globalnom nivou, navodi analitičar "Goldman Saksa" Piter Openhajmer, prenosi Biznis insajder. Ta tri faktora rezultat su odgovora na prva dva talasa krize (kolaps banaka i evropska dužnička kriza), a sve to deo je takozvanog "dužničkog superciklusa" iz prethodnih nekoliko decenija.

Centralne banke požurile su da snize kamatne stope kao odgovor na prve dve krize, ohrabrujući investitore da se okrenu tržištima u usponu poput Kine, na kojima mogu da ostvare solidan povrat sredstava. Sada, kada deluje da će kamatne stope rasti, investitori se povlače iz sektora sirovina koje su usko povezane sa sudbinom privreda u usponu.

"Tako je kriza u zemljama u usponu povezana sa prvim talasom globalne krize. Nakon kolapsa hipotekarnog tržišta u SAD, niske kamatne stope doprinele su rastu kreditiranja, pre svega u Kini. Kada spojite to sa pokušajima Kine da transformiše svoju privredu i sa globalnim padom cena sirovina, dobijete novu krizu", navodi banka. Uz prinose na obveznice blizu nule i REPO stope na istorijskim minimumima, raste zabrinutost u pogledu održivosti dugoročnog povrata sredstava uloženih u tržišta u usponu, pogotovo ako deflatorne sile nastave da se razvijaju.

Kada centralne banke u razvijenim zemljama počnu da pričaju o podizanju kamata, kamate na sigurna sredstva, poput državnih obveznica, trebalo bi da porastu, što smanjuje zainteresovanost investitora da rizikuju u inostranstvu da bi dobili solidan povrat. Oni tada povlače novac sa tržišta u usponu i time otežavaju kompanijama sa tih tržišta da se refinansiraju i da finansiraju velike projekte, što dovodi do usporavanja globalne privrede, navodi "Goldman Saks".

  • živan

    15.10.2015 06:48
    Biće uzbudjivo, za pamcenje
    Nesto slično smo već doživeli u periodu 1979-82 godine, sećamo se nestašica ulja, deterđenta, toalet papira.., voznji par- nepar( jedan dan voze se kola s aposlednjom parnom cifrom, sutra dan sa neparno i tako naizmenično). Državni dug nam se može i upetostručiti...
    Mnogo toga zavisi hoće li se u godinama koji dolaze uspeti dedolarizovati svetska trgovina i svetsko finansijsko tržište. Najbolje bi bilo kada se nafta, gas i energija nebi prometovali u cenama iskazanim u dolarima, ali to je posebna priča...
  • BorisaNS

    15.10.2015 00:56
    farsa
    Sad dolazi vreme da se druge drzave oslabe jako Amerika ne bi pukla i doslo do gradjanskog rata. Cilj je da se uspori razvoj Rusije i Kine jer su pretnja americkom globalizmu. Valjda cu doziveti krah americkog imperijalizma. Niko nije vecno vladao.
  • borivoje surdilovic

    14.10.2015 23:09
    te mazo....
    pa koliko ima tih talasa da se lakse preracunam....da ne bude kao u ranama...struja 120000, voda, 50000, nova wc solja 15000.....bang...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet