Egipatski poslanik gađan cipelom zbog večere s izraelskim ambasadorom

Egipatskog poslanika Tafika Okašu gađao je danas u parlamentu cipelom jedan kolega, dok su drugi zahtevali da bude suspendovan jer je pozvao izraelskog ambasadora na večeru, prenose danas izraelski mediji.

Okaša, koji je takođe popularan voditelj TV programa, u fokusu je kontroverze otkako je u četvrtak izraelski ambasador Haim Koren postavio na svoju Fejsbuk stranicu fotografiju njih dvojice od srede uveče, navodi Asošiejted pres.

Egipat je prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1979. godine, ali su odnosi između dve susedne zemlje hladni. Izrael ima ambasadora u glavnom gradu Egipta, ali egipatski zvaničnici se uglavnom distanciraju od njega i mesto na kome se nalazi ambasada je ranije bila poprište protesta, prenose izraelski mediji. Okaša je međutim ugostio izraelskog ambasadorau svom domu u severoistočnoj provinciji Dakahlia. On je čak objavio svoj poziv ambasadoru uživo u svom TV programu.

Egipatska novinska agencija MENA javlja da je sednica parlamenta bila prekinuta na deset minuta jer su i Okaša i poslanik, koji ga je gađao, isterani iz sale. Potez Okaše izazvao je negodovanje u medijima i egipatskom parlamentu, u kome su poslanici nedavno položili zakletvu. Oko 100 poslanika je takođe potpisalo saopštenje, u kojem odbaciju normalizaciju odnosa s Izraelom i traže istragu Okašanih postupaka.

On je rekao lokalnim medijima pre početka sednice da nije učinio ništa loše, pošto Egipat ima pune diplomatske odnose s Izraelom. Koren je potvrdio Rojtersu da su se on i zaposleni u ambasadi sastali i večerali tri sata u domu egipatskog poslanika. Okaša je predložio sastanak na kome je izneo ideju o pomoći Izraela Egiptu u oblasti obrazovanja i poljoprivrede, između ostalog, rekao je Koren.

Ambasador je objasnio da je ponudio da se te ideje ostvare, da se njih dvojica ponovo sretnu i najavio da će uskoro pozvati Okašu u svoju rezidenciju. Okaša je navodno znao da će biti napadnut ali je pokazao da je "jako hrabar" jer je čvrsto ostao pri svom stavu, dodao je izraelski ambasador.

Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet