Protest u Rumuniji zbog gej bračnog para

Više od 8.000 ljud protestovalo je u mestu Oradea u istočnoj Rumuniji, zbog neslaganja s ozakonjenjem homoseksualnih brakova, uoči odluke Ustavnog suda o toj temi.

"Van porodice koju formiraju muškarac i žena, Rumunija ne može da ima budućnost", rekao je za lokalnu televiziju Jon Solea, predsednik Koalicije za porodicu koja je organizovala protest.

Ovo okupljanje organizovano je pet dana pre odluke Ustavnog suda koji treba da se izjasni u četvrtak o slučaju rumunsko-američkog gej para koji traži od Bukurešta da im prizna brak zaključen u Belgiji.

Rumunski predsednik Klaus Johanis, i sam iz etničke i verske manjine kao Saksonac i protestant u većinski pravoslavnoj zemlji, pozvao je rumunsko društvo da gaji toleranciju i da odbaci "verski fanatizam".

Predsednik Johanis uputio je ovaj poziv dok je istovremeno grupa tradicionalnih organizacija Koalicija za porodicu skupila tri miliona potpisa da pokuša da upiše tradicionalni brak u Ustav.

Rumunija, zemlja od 20 miliona stanovnika članica je Evropske unije od 2007. godine, a 80 odsto stanovništva su pravoslavci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet