Sve holandske vozove pokreće vetar

Svi vozovi u Holandiji se sada kreću na energiju, proizvedenu uz pomoć generatora na vetar, piše "Gardijan", pozivajući se na nacionalnu železničku kompaniju "Holandske železnice".

"Od 1. januara sto odsto vozova radi na energiju vetra", saopštio je predstavnik kompanije Ton Bon.

Holandska kompanija "Eneko" je pobedila pre dve godine na tenderu koji su objavile "Holandske železnice" i zaključila sporazum na deset godina. Bilo je predviđeno da svi vozovi pređu na pogon na vetar do januara 2018. godine, ali su stručnjaci uspeli da to urade godinu dana pre.

Kako je naveo Bon, tome je doprinelo povećanje broja vetrenjača u zemlji i na obali Holandije. Kako saopštavaju predstavnici "Eneka" i "Holandskih železnica", rad jedne vetrenjače tokom sat vremena omogućava da se obezbedi kretanje jednog voza tokom skoro 200 kilometara.

Dnevno će "Holandske železnice" prevoziti više od pola miliona putnika na 5.500 vozova. Do 2020. godine kompanija se nada da će smanjiti rashode energije na jednog putnika za 35 odsto u poređenju sa 2005. godinom.

  • Cocco

    16.01.2017 05:34
    Eeeee, mi smo napredniji! Njihove železnice rade na vetar, a naše su otišle u vetar. To je naprednija tehnologija.
  • minimalweber

    15.01.2017 20:17
    jes
    Njihove pokrece vetar a naše mržnja prema susedima, zato naši ne stižu daleko.
  • dobrotvorka

    15.01.2017 19:37
    BLAGO NJIMA
    Godinu dana ranije (pre roka) ispunili obećano a mi čekamo 17 godina da nam naprave "ŽEŽELJEV" most!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet