Epidemija žute groznice u Brazilu, umrla 51 osoba

Najmanje 51 osoba umrla je od epidemije virusne bolesti žute groznice u Brazilu.
Ministarstvo zdravstva Brazila saopštila je kako su u protekla 24 sata preminule dve osobe obolele od žute groznice u regiji Minas Gerais, a tri osobe u Sao Paolu, čime je bilans preminulih u proteklih nekoliko dana povećan na 51 osobu. 
 
U saopštenju se navodi kako je žuta groznica do sada registrovana u 80 naseljenih mesta, među kojima je 55 naselja u pokrajini Minas Gerais. Ministarstvo zdravstva brazilske pokrajine Minas Gerais je takođe saopštilo da su u toj regiji do sada od žute groznice preminule 44 osobe. U toj regiji je do sada ta bolest dijagnostifikovana kod 126 pacijenata, a još 584 osobe sa sličnim simptomima su hospitalizovane i podvrgnute pretragama. 
 
Epidemija žute groznice pogodila je i pokrajinu Espirito Santo u kojoj je do sada dijagnostikovana kod 37 pacijenata, od kojih je jedna osoba preminula. I u Sao Paulu je umrlo najmanje šest osoba zaraženih žutom groznicom, a 17 pacijenata je hospitalizovano. 
 
U okviru borbe protiv žute groznice, brazilsko Ministarstvo je u rizične regije poslalo 5,5 miliona doza vakcine, a uskoro se očekuje i dodatnih šest miliona vakcina. 
 
Žuta groznica je teška akutna virusna bolest koju prenose komarci, krpelji i drugi paraziti. Usled oštećenja malih krvnih sudova i poremećaja u zgrušavanju krvi, ta bolest dovodi do krvarenja u organima, a "žutom" se naziva jer kod određenog broja pacijenata dovodi do pojave žutice. Zaraza koju je teško dijagnostifikovati u prvim fazama pojave, uglavnom preti širenjem u Africi i Južnoj Americi. Povišena temperatura, bolovi u mišićima, malaksalost i nesvestice su samo neki od standardnih simptoma koji se javljaju kod zaraženih pacijenata. 
 
Aktivna imunizacija, odnosno vakcinacija protiv žute groznice ljudima je dostupna već gotovo 70 godina, te je zaslužna za značajno redukovanje širenja te bolesti. Ipak, žuta groznica je opasna i potencijalno smrtonosna bolest.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet