Norveška zabranila burke u obrazovnim ustanovama

Norveški parlament zabranio je nošenje burki i nikaba u prostorijama obrazovnih institucija u toj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva za obrazovanje i istraživanje.
Norveška zabranila burke u obrazovnim ustanovama
Foto: Pixabay
U saopštenju se navodi da je parlament podržao predlog Vlade o zabrani nošenja odevnih predmeta koji prekrivaju lice u institucijama za predškolsko obrazovanje, u školama, na fakultetima, kao i tokom časova obuke za migrante.
 
Parlament u saopštenju navodi da će zabrana, koja je usvojena u utorak, stupiti na snagu u avgustu i da će se odnositi i na učenike i na nastavnike.
 
Zabrana nošenja burke i nikaba se ne odnosi na velike i male odmore, kao ni na aktivnosti koje nisu direktno povezane sa školskim časovima.
 
Svaka obrazovna institucija će biti odgovorna da prati da li se učenici i studenti ponašaju u skladu sa zabranom, a višestruka kršenja ove mere mogla bi biti kažnjena trenutnom suspenzijom ili trajnim isključenjem sa nastave. 
 
Krajem maja, većina danskih poslanika podržalo je zabranu nošenja burke i nikaba u javnosti, koja će na snagu stupiti 1. avgusta.
 
Francuska, Belgija, Bugarska, Letonija i Danska su neke od evropskih zemalja koje su već zabranile nošenje odevnih predmeta koji prekrivaju lice u javnosti.
  • Slobodan

    07.06.2018 13:40
    Komunisti u Jugoslaviji su to zabranili jos 1945, pre 73 godine. Tada su zene dobile i pravo glasa prvi put na ovim prostorima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.