VIDEO: Tinejdžerka uhapšena zbog snimaka na kojima pleše bez hidžaba

Iranska tinejdžerka Maedeh Hojabri uhapšena je jer je na snimku plesala bez marame i preti joj zatvor.
Ona je imala stotine hiljada pratilaca na Instagramu, ali je naterana na javno priznanje na televiziji, mada njeni poznanici tvrde da su je policijske i verske vlasti prisilile na takav postupak. 
 
Brojni korisnici društvenih mreža, u znak podrške Maedeh, objavili su snimke na kojima i sami plešu uz poruku na farsi jeziku, čiji prevod glasi: "Plesanje nije zločin". 
 
Sve osobe koje budu uhapšene zbog plesa u javnosti i gole glave (bez tradicionalne marame), bivaju puštene da se brane sa slobode, uz garanciju. 
 
U Iranu je ženama zabranjen ples sa bilo kim suprotnog pola, ako nije član porodice, kao i izlazak u javnost bez kose pokrivene hidžabom. Maedeh Hojabri u svojim videima krši oba ova konzervativna verska propisa - ne samo što pleše, već to radi bez hidžaba, često i oskudno obučena.
 
"Ako kažete ljudima bilo gde na svetu da sedamnaestogodišnje i osamnaestogodišnje devojke mogu biti uhapšene zbog svog plesa, sreće i lepote pod optužbom širenja nedoličnosti, dok su silovatelji dece i drugi slobodni, oni će se nasmejati", napisao je iranski bloger Hosein Ronagi. 
 
Vlasti u Teheranu su već izazvale bes mlađih Iranaca zbog hapšenja i zatvaranja devojaka i žena koje su se usudile da u javnosti skinu hidžab.
 
Vida Movahed, majka jednogodišnjeg deteta, zbog toga je bila hapšena i zatvorena na gotovo mesec dana na nepoznatoj lokaciji. Osim nje, i mnoge druge žene hapšene su zbog protesta protiv nošenja hidžaba. 
 
Protesti traju, uprkos nedavnoj najavi iranskih vlasti da više neće hapsiti žene zbog nepokrivanja kose, već će ih samo upozoravati ili novčano kažnjavati. 
 
Iranske vlasti od revolucije 1979. godine, sankcionišu plesanje u javnosti, pa je tako početkom ove godine uhapšen funkcioner u gradu Mašhadu, nakon što je objavljen snimak na kojoj grupa muškaraca i žena zajedno pleše u tržnom centru. 
 
Prošle godine, uhapšeno je nekoliko lica jer su javno plesala zumbu.
 
  • Julijan

    09.07.2018 16:52
    Frustrirani monoteisti iz pustinje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.