Počinje obeležavanje sto godina savezništva Srbije i SAD

U Vašingtonu danas počinje obeležavanje stote godišnjice savezništva Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.
Počinje obeležavanje sto godina savezništva Srbije i SAD
Foto: Pixabay
Glavne manifestacije biće 28. jula, na dan kada se 1918. na Beloj kući zavijorila zastava Srbije u znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svetskom ratu.
 
Obeležavanje godišnjice organizovali su Ambasada Srbije u Vašingtonu, Srpska pravoslavna crkva u SAD i predstavnici srpskih organizacija i srpske zajednice u SAD, a prisustvovaće i srpska premijerka Ana Brnabić i šef diplomatije Ivica Dačić. 
 
Svečanosti će otvoriti vladika Eparhije istočno-američke Irinej koji će u Kongresu održati molitvu nakon čega će pripadnicima srpsko-američke zajednice u SAD biti omogućeno da se sretnu sa predstavnicima u Kongresu. 
 
Predviđeno je održavanje simpozijuma u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu uz učešće više predavača koji će govoriti o savezništvu američkog i srpskog naroda u toku Prvog svetskog rata, kao i doprinosu srpske vojske i srpskog naroda velikoj pobedi. 
 
Izložba "Tamo daleko: 1918 - 2018" biće otvorena 26. jula. 
 
Gudački kvartet Škole za muzičke talente iz Ćuprije i Srpskog pevačkog društva "Lira" pri srpskom pravoslavnom hramu Svetog Luke u Vašingtonu održaće koncert na Karnegi institutu za nauku u tom gradu. 
 
Takođe, predviđena je svepravoslavna liturgija i pomen žrtavama rata u Pravoslavnoj katedrali Svetog Nikole. 
 
U okviru proslave održaće se i prijem na kojem se očekuje prisustvo visokih zvaničnika Srbije i SAD, a završna manifestacija će biti gala večera u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu.
  • priča

    25.07.2018 13:10
    o mršavom i debelom pacovu
    Dakle, odvratno. A sve ono što je bilo 90.-ih, pojela maca?
    https://www.voltairenet.org/article159888.html
  • SiNiša

    25.07.2018 09:08
    Obeležite i prekid
    Teško je da se odluči kada je počeo prekid odnosa!
    - 1943. i puštanje Dražine vojske u nemilost kopileta Čerčila i divljačko bombardovanje Leskovca i Niša do kraja rata?
    - 07.11.1944. kao početak Hladnog rata dveju velesila u vazdušnom dvoboju iznad Niša zbog bombardovanjem ruske vojske (na putu ka Beogradu a u funkciji proterivanja četnika iz već oslobodjenih gradova i naseljvanjem partizana koji su se te godine pojavili u Srbiji)?
    - Instaliranjem Broza i njegovog ološa na vlast i žmurenjem nad genocidom nad Srbima? Na internet stranici Ministarstva ove septičke jame od drżave objavljen je spisak od 60.000 streljanih, zaklanih, obešenih a nedužnih gradjana Srbije zbog "saradnje sa okupatorom". Ako vam je to u redu koliko onda neki novi "oslobodioci" treba da pobiju Vaših slugu Okupatora?
    - I tako dalje do Vašeg uplitanja u "Treći jugoslovenski rat" a na strani Muslimana i Hrvata u BiH i Hrvatskoj? Znači li vam šta "Bljesak" i "Oluja"? Markale? Račak? ...
    - Bombardovanje Srbije 1999. i ubijanje civila i kasetnim bombama (Niš, Aleksinac, Surdulica, putnički voz, ...) i rušenje mostova, industrije, škola i bolnica, TROVANJE zemlje i osiromašenim uranijumom?
    - Okupacija Kosova i Metohije, izgradnje vojne baze za podršku terorističkim organizacijama, pljačkanjem srpske zemlje i neizvršavanjem, nametnute nam, UN rezolucije 1244. Nismo je mi pisali, vi ste! Pravljenjem tudje i mafijaške države na srpskoj teritoriji?
    - Finansiranje i izvršavanje državnog prevrata uz pomoć DOSa?
  • Dusan

    25.07.2018 07:50
    au
    Vec je proslo toliko od 99te? Kako vreme leti....kada se samo setim,ja klinac,a oko mene vatromet,konfete...mi u podrumu....ah to saveznistvo....milina kedna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet