Novi Zeland usvojio zakon: Žrtvama porodičnog nasilja deset dana plaćenog odsustva

Novi Zeland je usvojio zakon prema kojem će žrtve porodičnog nasilja imati deset dana plaćenog odsustva sa posla.
Novi Zeland usvojio zakon: Žrtvama porodičnog nasilja deset dana plaćenog odsustva
Foto: Pixabay
Reč je o jedinstvenom zakonu koji predviđa da žrtve nasilja napuste svoje partnere, pronađu novi smeštaj, a deci nove vrtiće i škole.
 
Novi Zeland ima jednu od najviših stopa nasilja u porodici u razvijenom svetu. Tako je stopa ubistava u porodici po stanovniku više nego duplo veća od Australije, Kanade i Velike Britanije.
 
Statistike pokazuju da policija, u proseku, dobija pozive za pomoć od žrtava nasilja gotovo svaka četiri minuta.
 
Istraživanja pokazuju da nasilnici proganjaju žrtve i na radnom mestu, zovu ih, šalju mejlove ili telefonski prete njima i njihovim saradnicima.
 
Protivnici zakona upozoravaju da će troškovi za firme biti preveliki, te da bi poslodavci zbog toga potencijalno mogli da počnu da diskredituju zaposlene za koje veruju da imaju problema u porodici, te da će nerado zapošljavati žene koje su već bile žrtve nasilja.
 
Za usvajanje zakona glasala su 63 poslanika, dok je protiv bilo 57.
  • V

    26.07.2018 15:26
    Nije NZ banana republika kao naša, pa da se lažne prijave ne tretiraju sudski i da postoji korupcija koliko kod nas da se može izmuvati prijava. U normalnim zemljama traže dokaz.
  • Nidje veze

    26.07.2018 15:03
    Sada ima da bude navala prijavljenih za porodicno nasilje.
  • slucajno

    26.07.2018 15:01
    Milina, prijavis nasilje i malo ne radis, pa malo radis i tako vise puta. Zloupotreba je potpuno slucajna a pravim zrtvama tih deset dana nije nista, niti koristi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet