Ekolozi: Bačene maske i rukavice zagađuju evropske reke

Zaštitne maske i rukavice koje se u velikim količinama koriste za zaštitu od korona virusa pronađene su u sedam velikih evropskih reka u junu, rekla je portparolka Fondacije Tara, upozoravajući na opasnost od zagađenja plastičnim materijama povezanim sa zdravstvenom krizom.
Ekolozi: Bačene maske i rukavice zagađuju evropske reke
Foto: Pixabay
"Naučnici partnerskih laboratorija pronašli su maske i rukavice na obalama i plažama sedam evropskih reka prilikom uzimanja uzoraka tokom juna", rekla je Romi Hentinger, zadužena u fondaciji za međunarodnu saradnju.
 
"To zabrinjava zbog daljeg toka, jer možemo da zaključimo da su druge već stigle u more", rekla je ona i navela da će zaštitne maske za jednokratnu upotrebu od finog polipropilena brzo da se raspadnu.
 
Ispitivane reke spadaju u grupu od devet velikih evropskih reka kojima su se naučnici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici. To su Temza, Elba, Rajna, Sena, Ebro, Rona, Tibar, Garona i Loara.
 
"Još čekamo konačne rezultate naučnika koji još završavaju analizu tih reka", rekla je Hentinger.
 
Ekspedicija organizovana od maja do novembra 2019. godine ustanovila je prisustvo mikroplastike u 100 odsto uzoraka vode, pokazujući da je ona već prisutna u rekama i da se ne razgrađuje u moru pod uticajem ultraljubičastih zraka i sunca kao što se mislilo, rekao je kapetan te ploveće laboratorije Martin Erto.
  • tek sad

    12.07.2020 22:56
    Jasno je od pocetka da je to sa maskama losa ideja - milijarde ljudi bacaju maske svaki dan, to je ogromna kolicina djubreta. Nadam se da ce preci na pamucne maske ili neko drugo odrzivo resenje. Rukavice jos gore - umesto da se peru ruke bacaju se rukavice posle svake nabavke. Uzas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.