Ekolozi: Bačene maske i rukavice zagađuju evropske reke

Zaštitne maske i rukavice koje se u velikim količinama koriste za zaštitu od korona virusa pronađene su u sedam velikih evropskih reka u junu, rekla je portparolka Fondacije Tara, upozoravajući na opasnost od zagađenja plastičnim materijama povezanim sa zdravstvenom krizom.
Ekolozi: Bačene maske i rukavice zagađuju evropske reke
Foto: Pixabay
"Naučnici partnerskih laboratorija pronašli su maske i rukavice na obalama i plažama sedam evropskih reka prilikom uzimanja uzoraka tokom juna", rekla je Romi Hentinger, zadužena u fondaciji za međunarodnu saradnju.
 
"To zabrinjava zbog daljeg toka, jer možemo da zaključimo da su druge već stigle u more", rekla je ona i navela da će zaštitne maske za jednokratnu upotrebu od finog polipropilena brzo da se raspadnu.
 
Ispitivane reke spadaju u grupu od devet velikih evropskih reka kojima su se naučnici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici. To su Temza, Elba, Rajna, Sena, Ebro, Rona, Tibar, Garona i Loara.
 
"Još čekamo konačne rezultate naučnika koji još završavaju analizu tih reka", rekla je Hentinger.
 
Ekspedicija organizovana od maja do novembra 2019. godine ustanovila je prisustvo mikroplastike u 100 odsto uzoraka vode, pokazujući da je ona već prisutna u rekama i da se ne razgrađuje u moru pod uticajem ultraljubičastih zraka i sunca kao što se mislilo, rekao je kapetan te ploveće laboratorije Martin Erto.
  • tek sad

    12.07.2020 22:56
    Jasno je od pocetka da je to sa maskama losa ideja - milijarde ljudi bacaju maske svaki dan, to je ogromna kolicina djubreta. Nadam se da ce preci na pamucne maske ili neko drugo odrzivo resenje. Rukavice jos gore - umesto da se peru ruke bacaju se rukavice posle svake nabavke. Uzas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.