VIDEO: Srušena zgrada u kojoj su redakcije AP i Al Džazire u Gazi

Soliter u Gazi u kojem su bile smeštene redakcije Asošijeted presa i Al Džazire srušio se danas nakon što su ga pogodile izraelske rakete.
VIDEO: Srušena zgrada u kojoj su redakcije AP i Al Džazire u Gazi
Foto: FoNet/AP
Vlasnik zgrade upozoren je unapred na predstojeći izraelski raketni udar i zgrada je evakuisana.
 
U zgradi su se takođe nalazili stanovi i druge kancelarije.
 
"Šokirani smo i užasnuti što je izraelska vojska gađala i uništila zgradu u kojoj su smeštene kancelarije AP i druge novinske organizacije u Gazi", naveo je predsednik i izvršni direktor te agencije Geri Pruit.
 
On je dodao da izraelska vojska odavno zna lokaciju kancelarija i da su znali su da su tamo novinari, kao i da su dobili upozorenje da će zgrada biti gađana. Naveo je da AP traži informacije od izraelske vlade i da je u kontaktu sa američkim Stejt departmentom kako bi pokušali da saznaju više.
 
"Ovo je neverovatno uznemirujući razvoj događaja. Za dlaku smo izbegli strahovit gubitak života. Desetak novinara AP i frilensera nalazilo se unutar zgrade i na sreću uspeli smo da ih evakuišemo na vreme", rekao je Pruit.
 
Vašington: Bezbednost novinara najveća odgovornost Izraela
 
Portparol Bele Kuće Džen Psaki saopštila je da su Sjedinjene Američke Države poručile Izraelu da osigura bezbednost novinara.
 
"Izraelcima smo u direktnom kontaktu rekli da je sigurnost i bezbednost novinara i nezavisnih medija njihova najveća odgovornost", napisala je Psaki na Tviteru.
 
 
Izrael: Koriste medije kao ljudski štit
 
Izraelske obrambene snage (IDF) saopštile su da Hamas "koristi visoke stambene zgrade u vojne svrhe" i da su one zato "legitiman vojni cilj". IDF u objavi na Tviteru tvrdi da Hamas koristi visoke zgrade u Gazi za prikupljanje obaveštajnih podataka, planiranje napada, komandovanje i nadzor komunikacije.
 
"Hamas je stambena područja u Pojasu Gaze pretvorio u vojna uporišta. Kad Hamas koristi visoku zgradu u vojne svrhe, ona postaje legalan vojni cilj", navodi se u objavi.
 
Dodaje se da su Izraelske obrambene snage poslednjih dana pogodile brojne takve zgrade, ali da su pre toga stanarima poslali SMS poruke u kojima su ih pozvali da napuste domove i "obezbedili im dovoljno vremena za evakuaciju".
 
U drugoj objavi na Tviteru IDF je saopštio da su izraelski borbeni avioni pogodili soliter u kojem se nalazila vojna obaveštajna oprema Hamasa i optužio tu organizaciju koja je na vlasti na okupiranim palestinskim teritorijama da se "krije iza civilnih medija i namerno ih koristi kao ljudski štit".
  • Neutralac

    16.05.2021 14:02
    Hoće li se oglasiti novinarska udruženja iz Srbije i ovo osuditi? Neka kažu nešto bar oni koji izveštavaju za Al Jazeera-u.
  • BioNS

    16.05.2021 07:45
    Vidjeno
    Izraelci su imali od koga da nauce : bombardovanje zgrade RTS-a 1999. u americkoj reziji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet