Sud kaznio Francusku sa 10 miliona evra jer nije poboljšala kvalitet vazduha

Najviše pravno telo u Francuskoj kaznilo je državu sa 10 miliona evra jer nije uspela da poboljša kvalitet vazduha u pojedinim oblastima u zemlji.
Sud kaznio Francusku sa 10 miliona evra jer nije poboljšala kvalitet vazduha
Foto: Pixabay
Kazna dolazi četiri godine nakon što je državni savet, koji služi kao pravni savetnik izvršnom i vrhovnom sudu, naredio vladi da smanji nivoe azotnog oksida i štetnih čestica u više od 10 zona, kako bi bili u skladu sa evropskim standardima, preneo je Rojters.
 
U svojoj odluci, sud je naveo da je vlada predsednika Emanuela Makrona uradila isuviše malo da poboljša kvalitet vazduha u pojedinim zonama, da je nivo štetnih gasova u 2020. godini bio isuviše veliki u Parizu i drugom najvećem gradu, Lionu.
 
"Mere koje je preduzela vlada su nedovoljne da bi se odluka suda iz 2017. godine smatrala potpuno izvršnom", naveo je državni savet.
 
Vlada se branila da je uvela nove mere od prošlog juna sa ciljem da očisti gradski vazduh, uključujući i uvođenje zona sa malom emisijom štetnih gasova, da je podsticala na (kupovinu) električnih i hibridnih automobila i da je postepeno ukidala naftne kotlove.
 
Međutim, sud je zapretio da će kažnjavati državu sa dodatnih deset miliona evra na svakih šest meseci dok se ne ispune standardi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.