Harari o ratu u Ukrajini: Rusi mogu da osvoje zemlju, ali Putin je već izgubio

"Rusi mogu da osvoje Ukrajinu. Ali Ukrajinci su proteklih dana pokazali da im neće dozvoliti da je zadrže", piše jedan od najvećih svetskih mislilaca Juval Noa Harari.

Istoričar i autor svetskih bestselera "Homo deus", "Sapijens" i "21 lekcija za 21. vek" osvrnuo se na rusku invaziju u Ukrajini u autorskom tekstu za Gardijan, prenosi Nedeljnik

Harari tvrdi da je manje od nedelju dana nakon rata, sve verovatnije da Vladimir Putin ide ka istorijskom porazu.
 
"On može da dobije sve bitke, ali da i dalje izgubiti rat. Putinov san o obnovi Ruske imperije uvek je počivao na laži da Ukrajina nije prava nacija, da Ukrajinci nisu pravi narod i da stanovnici Kijeva, Harkova i Lavova žude za vlašću Moskve", piše Harari.
 
On dalje navodi da je takva konstrukcija "potpuna laž".
 
"Ukrajina je nacija sa više od hiljadu godina istorije, a Kijev je već bio velika metropola kada Moskva nije bila ni selo. Ali ruski despot je toliko puta rekao svoju laž da očigledno i sam veruje u nju", primetio je istoričar.
Harari navodi da je Putin, kada je planirao svoju invaziju na Ukrajinu, mogao da računa na mnoge poznate činjenice.
 
"Znao je da je Rusija vojno moćnija od Ukrajine. Znao je da NATO neće poslati trupe u pomoć Ukrajini. Znao je da će zavisnost Evrope od ruske nafte i gasa naterati zemlje poput Nemačke da oklevaju oko uvođenja strogih sankcija. Na osnovu ovih poznatih činjenica, njegov plan je bio da snažno i brzo udari Ukrajinu, obezglavi njenu vladu, uspostavi marionetski režim u Kijevu i prevaziđe zapadne sankcije", piše Harari.
 
"Ali postojala je jedna velika nepoznanica u vezi sa ovim planom. Kako su Amerikanci naučili u Iraku, a Sovjeti u Avganistanu, mnogo je lakše osvojiti zemlju nego je zadržati. Putin je znao da ima moć da osvoji Ukrajinu. Ali da li bi ukrajinski narod jednostavno prihvatio marionetski režim Moskve? Putin se kockao i mislio da hoće. Uostalom, kako je više puta objašnjavao svima koji žele da slušaju, Ukrajina nije prava nacija, a Ukrajinci nisu pravi narod. Ljudi na Krimu su 2014. jedva pružili otpor ruskim osvajačima. Zašto bi 2022. bila drugačija", dodaje istoričar.
 
Harari ističe da svakim danom postaje sve jasnije da Putinovo kockanje nije najmudri porez za Rusiju.
 
"Ukrajinski narod se svim srcem opire, osvaja divljenje celog sveta – i dobija rat. Mnogo mračnih dana je pred nama. Rusi još uvek mogu da osvoje celu Ukrajinu. Ali da bi dobili rat, Rusi bi morali da kontrolišu i drže Ukrajinu, a to mogu samo ako im ukrajinski narod dozvoli. Čini se da je sve manje verovatno da će se ovo dogoditi", primećuje Harari.
 
On ističe da svaki uništeni ruski tenk i svaki poginuli ruski vojnik povećava hrabrost, motivaciju i moral Ukrajinaca da im se dalje odupru. A svako ubistvo Ukrajinaca produbljuje mržnju Ukrajinaca prema osvajačima.
 
"Mržnja je najružnija emocija. Ali za potlačene nacije, mržnja je skriveno blago. Zakopana duboko u srcu, može značiti otpor generacijama. Da bi ponovo uspostavio Rusko carstvo, Putinu je potrebna relativno beskrvna pobeda koja će dovesti do okupacije bez mržnje. Prolivajući sve više ukrajinske krvi, Putin se brine da njegov san nikada neće biti ostvaren. To više neće biti ime Mihaila Gorbačova upisano u umrlicu Ruske imperije – biće Putinovo. Gorbačov je ostavio Ruse i Ukrajince da se osećaju kao braća i sestre, a Putin ih je pretvorio u neprijatelje i osigurao da će se ukrajinski narod od sada definisati kao opozicija Rusiji", smatra Harari.
 
On primećuje da su sve nacije na kraju izgrađene na pričama. Pa tako, svakim novim danom postoji sve više priča koje će Ukrajinci pričati ne samo u mračnim danima koji su pred nama, već i u decenijama koje dolaze, generacijama koje dolaze.
 
"Predsednik koji je odbio da pobegne iz prestonice, govoreći Sjedinjenim Državama da mu treba municija, a ne prevoz; vojnici sa Zmijskog ostrva koji su ruskom ratnom brodu rekli da se 'je.u'; civili koji su pokušali da zaustave ruske tenkove idući im u susret. Ovo je ono od čega su izgrađene nacije. Na duge staze, ove priče vrede više od tenkova", piše Harari.
 
On zaključuje da "Ruski despot (Putin) to treba da zna kao i svako drugi".
 
"Kao dete, odrastao je na paleti priča o nemačkim zverstvima i ruskoj hrabrosti u opsadi Lenjingrada. On sada proizvodi slične priče, ali se postavlja u ulogu Hitlera. Priče o ukrajinskoj hrabrosti daju odlučnost ne samo Ukrajincima, već i celom svetu. Oni daju hrabrost vladama evropskih naroda, administraciji SAD, pa čak i potlačenim građanima Rusije. Ako se Ukrajinci usude da zaustave tenk golim rukama, nemačka vlada može se usuditi da im isporuči neke protivtenkovske rakete, američka vlada može se usuditi da odseče Rusiju od SWIFT-a, a ruski građani mogu da se usude da demonstriraju svoje protivljenje ovom besmislenom ratu", dodaje on.
Harari tvrdi da svi možemo biti inspirisani time da se usudimo da uradimo nešto, bilo da je to donacija, dobrodošlica izbeglicama ili pomoć u borbi putem interneta.
 
"Rat u Ukrajini će oblikovati budućnost celog sveta. Ako se dozvoli da tiranija i agresija pobede, svi ćemo snositi posledice. Nema smisla da budemo samo posmatrači", piše Harari.
 
On zaključuje da će posledice ovog rata izvesno biti dugotrajne.
 
"Uzimajući različite oblike, može se nastaviti godinama. Ipak, poslednjih nekoliko dana dokazalo je celom svetu da je Ukrajina veoma stvarna nacija, da su Ukrajinci veoma stvaran narod i da definitivno ne žele da žive pod novom ruskom imperijom. Glavno pitanje koje je ostalo otvoreno jeste koliko će vremena biti potrebno da ova poruka prodre u debele zidove Kremlja", zaključuje Harari.
  • Iznogud

    05.03.2022 15:31
    @Vidra
    Te floskule "ko nas voli, a ko ne" nisu za ozbiljnu diskusiju. Mediji su ti koji kreiraju sliku o nekome ili nečemu. Ne sjećam se da je neko spominjao patnju običnih Sirijaca, Jemenaca, Libijaca, Iračana, a ne liju se suze ni za Palestincima, ili Srbima. Čisto sumnjam da te je potresla sudbina nekoliko stotina hiljada Srba iz hr, bih ili Kosova, ali sad si potrešen.
  • Karlo Veliki

    05.03.2022 14:11
    U ovom ratu jedini gubitnik bice Ukrajina... Iako na prvi pogled izgleda drugacije pobednici ce biti Rusija i Evropa... Evropa je trenutno u demografskom sunovratu, i tu rupu popunjavaju migranti.. Kako su oni latentna pretnja, dobro ce im doci doseljenih 10-15 miliona Ukrajinaca. Ali i tu lezi problem. U prethodnom periodu Ukrajinci su postali jedna od surovih zemalja po kriminalu, drogi, prostituciji i ubistvima sto nece prijati Evropi...Iako ce ekonomski biti veliki gubitnik, Rusija ce sa Kinom, Indijom i jos par drzava uciniti tehnoloski iskorak, a u Ukrajini popuniti demografsku prazninu...Ulazimo u svet sukoba i, zbog klimatskih promena, posebno velikih migracija iz Azije, koje ce postati izrazajnije i trajne, pocev od kraja ove decenije..
  • Vidra

    05.03.2022 12:35
    Da li?
    Pored ovakvih izjava lišenih svake empatije prema običnim, nevinim ljudima koji ginu, ostaju bez krova nad glavom i još mnogo toga, da li se zaista čudite što nas svet ne voli? Krvoloci jedni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.