Nemačka ubrzava izdavanje radnih dozvola za strance, razmišlja se o 42-časovnoj radnoj nedelji

Nemački ministri su saopštili da će vlada ubrzati izdavanje radnih dozvola i viza za nekoliko hiljada stranih radnika, uglavnom iz Turske.
Nemačka ubrzava izdavanje radnih dozvola za strance, razmišlja se o 42-časovnoj radnoj nedelji
Foto: Pixabay
Ovo će biti urađeno kako bi se uredio haos koji je nastao na aerodromima zbog početka letnje sezone.
Putnici širom Evrope suočavaju se sa dugim redovima na aerodromima zbog manjka osoblja u zračnim lukama.
"Mnogi se raduju odmorima nakon duge pandemije, tako da je frustrirajuće kada se pojave ovakve situacije na aerodromima", rekao je ministar rada Hubertus Hejl na konferenciji za medije.
 
Nemačka sada planira da dovede radnike sa iskustvom, uglavnom iz Turske, kako bi radili na zemlji, uključujući rukovanje prtljagom, rekla je ministarka unutrašnjih psolova Nensi Fejzer.
 
Oni će, međutim, morati da prođu kroz iste bezbednosne provere kao i domaći radnici pre nego što počnu da rade.
 
Avio-kompanije od kojih su se neke nadale da će moći da zaposle strano osoblje preko agencija, sada će moći da ih zaposle direktno i da im daju standardne plate.
 
Ministar rada je za manjak osoblja okrivio avio-kompanije i operatore na aerodromima, ističući da su oni otpustili previše radnika tokom pandemije.
 
Tokom vikenda na nemačkim aerodromima vladao je pravi haos, a pogođena je bila i grupa lekara iz Srbije koja je imala let iz Frankfurta.
 
Nema radnika? Postojeći da rade više!
 
Predsednik Saveza nemačke industrije (BDI) Zigfrid Rusvurm predložio je povećanje nedeljnog radnog vremena - uz naknadu. 
 
Ugostitelji nemaju dovoljno uslužnog osoblja, nedostaju kasiri u maloprodaji, novi dnevni centri ne mogu da se otvore zbog nedostatka kadra, na aerodromima nedostaju radnici.
 
"Postoji ideja za duže radno vreme, odnosno da se uvede 42-časovna nedelja. To bi bilo lakše sprovesti nego podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 70 godina", rekao je Zigfrid Rusvurm, predsednik Saveza nemačke industrije (BDI).
 
Koliko u proseku Nemci rade?
 
Prema podacima Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja (IAB) Nemačkog zavoda za zapošljavanje, radnici su prošle godine radili u proseku 38,2 sata nedeljno. Prema statistici, prosek za radnike sa nepunim radnim vremenom je 17,86 sati.
 
Međutim, u ovoj zemlji i dalje postoji visoka kvota za honorarni rad. A produktivnost po satu je veća nego u mnogim drugim zemljama. Postoji i prekovremeni rad: prema IAB-u, zaposleni su u 2021. godini radili u proseku 20 plaćenih i nešto više neplaćenih prekovremenih sati.
 
Šta kažu kolektivni ugovori i zakon?
 
Zakon o radnom vremenu propisuje maksimalno osam sati radnim danom, odnosno od ponedeljka do subote, ne računajući zakonom propisane pauze. Ovo čini maksimalno radno vreme od 48 sati nedeljno. Mnogi kolektivni ugovori, međutim, predviđaju mnogo manje radnih sati. U metalnoj i elektro industriji radnici rade 35 sati nedeljno. Uslužne delatnosti obično rade između 38 i 39 sati nedeljno.
 
Prema pisanju nemačkih medija, predloženu 42-časovnu radnu nedelju ne bi bilo tako lako uvesti. Zaposleni prvo treba da daju izjavu. Sindikati takođe – i oni su protiv dužeg radnog vremena, čak i ako bi se plate shodno tome povećale.
 
Kakvo je mišljenje lekara?
 
Koliko dugo neko može da radi svoj posao zavisi, naravno, od osobe. Neki više vole da rade što je duže moguće da bi se bolje oporavili tokom duže pauze. Drugi više vole da rade kraće i možda efikasnije. Prema mišljenju mnogih lekara, zaposlenima ne bi trebali da budu preopterećeni. Nakon četiri do šest sati koncentracija se smanjuje.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, previše prekovremenog rada je loše za vaše zdravlje. Rizik od srčanih i cirkulatornih bolesti opasnih po život značajno se povećava kada ljudi rade više od 55 sati nedeljno.
  • Mile Bukovac

    30.06.2022 10:00
    Kako su mi dobri ove švabe kad njima nešto treba...a do juče serbische banditen
  • Ambasada Nemačke Bg

    30.06.2022 08:46
    Sramota
    Super!
    Još samo recite kolegama u ambasadi u Beogradu da počnu da rade svoj posao za koji su plaćeni. Npr. da počnu da odgovoraju na mejlove ili da se jave na telefon kako bi pružili još informacija.
    Nedodirljivi su!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet