Probudio se najopasniji vulkan na svetu

Počeo je da podrhtava vulkan Tambora u Indoneziji, na kojem je 1815. godine zabeležena najveća erupcija u istoriji, a u kojoj je poginulo 85.000 ljudi.

Počeo je da podrhtava vulkan Tambora u Indoneziji, na kojem je 1815. godine zabeležena najveća erupcija u istoriji, a u kojoj je poginulo 85.000 ljudi.

Planina Tambora podrhtava već nekoliko dana. Čim su shvatili da se vulkan budi, farmeri, koji su ceo život slušali o smrtonosnoj erupciji, dali su se u beg.

Stručnjaci još ne predviđaju novu erupciju, ali stanovnici u okolini su u strahu.

"Dok smo odrastali, stalno smo slušali horor priče o Tambori", rekao je za AP Hasanudin Sanusi, koji je odmah nakon prvih podrhtavanja tla evakuisao suprugu i decu.

"U krateru spava zmaj. Ako ga razljutimo, probudiće se i početi bljuvati vatru, uništiti sve oko sebe", rekao je Sanusi.

Erupcija 1815. godine ostavila je iza sebe krater 11 kilometara širok i kilometar dubok.

U atmosferu je tada izbačeno oko 400 miliona tona sumpornih gasova , što je u SAD i Evropi stvorilo "godinu bez leta".

Tambori je mirovao oko 200 godina s manjim podrhtavanjem i izbacivanjem pare 60. godina prošlog veka.

Gede Suantika iz indonezijskog Centra za vulkanologiju kaže da je pojačana aktivnost prvi put primećena u aprilu, kada se broj vulkanskih potresa popeo sa pet na 200 mesečno.

Vulkan je počeo i da izbacuje pepeo i dim. "Nikad još nismo videli tako nešto na Tambori", rekao je Suantika.



Pre dve nedelje zbog pojačane vulkanske aktivnosti proglašeno je vanredno stanje drugog stepena i svim stanovnicima koji naseljavaju područje u prečniku od tri kilometra, naloženo je da napuste domove.



Svojevoljno su se na evakuaciju odlučili i mnogi farmeri van kritičnog područja, u strahu da bi se mogla ponoviti smrtonosna erupcija slična onoj pre 200 godina.

  • 20.09.2011 21:09
    Možda je smak sveta ipak počeo. :)
  • sad but true

    20.09.2011 21:00
    Možda priroda na ovaj način reši problem globalnog zagrevanja zbog oštećenosti ozonskog omotača i spreči optapanje leda na polovima.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Tambora#Global_effects

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet