Tajfun i zemljotres pogodili Japan

Tajfun Roke stigao je danas do obala Japana i zahvatio oblast prefekture Šizuka, objavila je japanska meteorološka agencija, dok je snažan zemljotres, jačine 5,3 stepeni po Rihteru, pogodio severoistok zemlje.
Tajfun Roke stigao je danas do obala Japana i zahvatio oblast prefekture Šizuka, objavila je japanska meteorološka agencija, dok je snažan zemljotres, jačine 5,3 stepeni po Rihteru, pogodio severoistok zemlje.

Epicentar zemljotresa registrovan je u prefekturi Ibaraki, na dubini od 10 kilometara. Za sada nije objavljena uzbuna na cunami, saopštila je japanska meteorološka agencija, prenela je italijanska agencija Ansa.

Očekuje se da će se tajfun kretati ka ostrvu Honšu i ka severu zemlje, praćen obilnim kišama i udarima vetra jačine veće i od 200 kilometara na sat. U snažnoj oluji, koja je prethodila dolasku tajfuna, poginule su četiri osobe u centralnom delu zemlje, dok se za još dvoje ljudi traga.

Tajfun bi krajem dana trebalo, prema očekivanjima meteorologa, da zahvati gusto naseljene oblasti Japana, uključujući oblast Nagoje, Šizuke, kao i Tokija. Na svom putu, oluja je izazvala poplave u prefekturi Aiči, industrijskom centru Japana, gde su vlasti pozvale više od milion građana da se evakuišu i napuste svoje domove.

Zbog uragana japanski proizvođač automobila "Tojota" morao je da obustavi proizvodnju u 11 od 15 svojih fabrika u toj zemlji, uglavnom u oblasti Nagoje. Više puteva je zatvoreno, oko 200 letova je otkazano do sada, a državni mediji najavljuju da će tokom dana njihov broj porasti.

Roke bi trebalo da zahvati i oblast Tohoku na severoistoku zemlje, već razorenu 11. marta u snažnom zemljotresu i cunamiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet