FOTO Prvi preliminarni rezultati izbora u Grčkoj: Ubedljiva pobeda konzervativne Nove demokratije

Prvi preliminarni rezultati današnjih izbora u Grčkoj pokazuju da je konzervativna partija Nova demokratija premijera Kirijakosa Micotakisa ubedljivi pobednik.
FOTO Prvi preliminarni rezultati izbora u Grčkoj: Ubedljiva pobeda konzervativne Nove demokratije
Foto: Beta/AP
Dobila je dovoljno poslaničkih mesta za formiranje vlade za drugi četvorogodišnji mandat.
Prema prvim rezultatima vladajuća partija dobila je između 40 i 44 odsto glasova, dok je njihov glavni rival levičarska partija Siriza doživela težki poraz sa osvojenih 16-19 odsto glasova, što je slabiji rezultat nego na prošlim izborima u maju kada je osvojila 20 odsto. 
Prema tim projekcijama rezultata predviđa se da će Micotakisova partija imati udobnu većinu u parlamentu, što će mu omogućiti da formira stabilnu vladu zahvaljujući promeni izbornog zakona koji pobedničkoj stranci daje bonus mesta.
 
Prethodni izbori u maju, sprovedeni po sistemu proporcionalnog predstavništva, ostavili su mu pet mesta manje od većine uprkos tome što je osvojio 41 odsto glasova.
 
 
Micotakis, diplomac američkog Univerziteta Harvard, iz jedne je od najistaknutijih političkih porodica u Grčkoj. Njegov pokojni otac, Konstantin Micotakis, bio je premijer 1990-ih, njegova sestra je bila ministarka spoljnih poslova, a njegov nećak je sada gradonačelnik Atine.
 
Micotakis je obećao da će pretvoriti Grčku u pro-poslovnu i fiskalno odgovornu članicu evrozone.
Njegova strategija je do sada funkcionisala. Nova demokratija je u maju porazila levičarske protivnike, ključno osvojivši socijalistička uporišta na ostrvu Kritu i u oblastima sa nižim prihodima u okolini Atine.
 
"Glasamo da bi ljudi mogli da imaju stabilnu vladu u naredne četiri godine", rekao je Micotakis danas posle nakon glasanja na severu Atine. "Siguran sam da će Grci zrelo glasati za svoj lični prosperitet i stabilnost zemlje", rekao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.