Roditelji Dinamovaca uhapšenih u Grčkoj nakon ubistva navijača traže pomoć Plenkovića

Roditelji i članovi porodica Dinamovih navijača, koji se nalaze u pritvoru u Atini nakon ubistva 29-godišnjeg Grka, obratili su se u nedelju uveče premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.
Roditelji Dinamovaca uhapšenih u Grčkoj nakon ubistva navijača traže pomoć Plenkovića
Foto: Beta/AP
Od njega traže da iskoristi svoj politički uticaj kako bi im obezbedio sigurnost i pravedno suđenje.
U pismu upućenom hrvatskom premijeru porodice navijača apeluju da Vlada Hrvatske, ili sam Plenković, hitno preko diplomatsko-konzularne mreže učine sve kako bi hrvatskim državljanima pritvorenim nakon incidenta navijačkih grupa osigurali bezbednost koja im je, kako tvrde, ugrožena.
"Molimo Vas da koristite politički uticaj Vaše funkcije kako bi oni imali pravično suđenje i tretman koji u najvišoj meri štiti njihova ljudska prava", stoji u pismu upućenom premijeru.
 
Oni su izrazili bojazan da će Dinamovi navijači nakon završetka saslušanja biti prebačeni u 16 različitih zatvora gde im, strahuju, preti odmazda raznih navijačkih grupa.
 
"Zbog bezbednosti naših pritvorenih mladića, neophodno je da u zatvoru ostanu zajedno, izolovani od drugih zatvorenika. U suprotnom, gotovo je sigurno da će, uz užasan i nepotreban gubitak života mladog Grka za koji izražavamo najdublje žaljenje, doći do još veće tragedije, osvete grčkih navijača i na kraju dodatne eskalacije sukoba", naveli su.
 
Oni upozoravaju na izveštaj Saveta Evrope, odnosno njegovog Odbora za sprečavanje mučenja, nečovečnog postupanja i kažnjavanja iz 2022. godine, u kojem se žestoko kritikuje pretrpanost zatvora, korupcija, premlaćivanje pa i ubistvo zatvorenika u grčkim zatvorima.
 
"Potpuno smo svesni da naši članovi porodice moraju odgavarati za dela koja su počinili, ali pritom je nužno da ne budu tretirani kao ubice što, prema do sada poznatim činjenicama, oni nisu", napominju.
Ističu i da su pritvoreni navijači suočeni i s medijskom hajkom, kao i da curenje ličnih podataka u medije smatraju otvorenim pozivom na linč.
 
"Želeli bismo da Vas upoznamo s činjenicom da su njihova lična imena, zajedno s imenima nas roditelja, brojevima ličnih karata i gradovima u kojima su izdate, izašli u grčkim medijima. Pritom su precrtana sva imena grčkih zatvorenika kako ne bi bila vidljiva. Objavljena je takođe lična karta mladića od 19 godina uz navod da se radi o ubici Grka, iako on s ubistvom nema nikakve veze", smatraju roditelji.
 
Grupa od 98 hrvatskih državljana tereti se za 11 krivičnih i prekršajnih dela, a poseban naglasak stavljen je na istragu ubistva 29-godišnjeg navijača AEK-a.
  • Antigona

    19.08.2023 19:10
    Grčka
    Otišli su tamo ne da gledaju utakmicu nego planski da prave s..nje u tudjoj državi.Svi do jednog treba debelo da budu kažnjeni zatvorom a vi roditelji šta ste sejali sada žanjite.
  • Mile sumadinac

    16.08.2023 12:27
    Osuditi
    Treba ih osuditi na duze vremenske kazne jer zbog tih huligana mi roditelji sa decom ne smemo da idemo na utakmice to je jedna kriminalna organizacija koja unistava gradove tuku i ubijaju ljude
  • Branko

    14.08.2023 16:33
    Bud’te realni
    Niti jedan od njih je postao huligan veče pred put. Oni su to razvijali i negovali godinama. Ukoliko roditelji to nisu primećivali treba i oni da odgovaraju za zapostavljanje dece. Ukoliko su primećivali i znači nisu reagovali da budu optuženi za saučesništvo. Ne samo u Hrvatskoj ili tamo negde već i kod nas isto tako i roditelji naših “divnih” huligana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.