Uhapšeni u Hrvatskoj zbog kriptoprevare teške 18,5 miliona evra: Luka Burazer na saslušanju

Hrvatska policija potvrdila je danas hapšenje Luke Burazera, koji se sumnjiči da stoji iza kripto prevare teške nekoliko desetina miliona evra, a sa njim su uhapšeni i Eugen Travalja i jedna žena.
Uhapšeni u Hrvatskoj zbog kriptoprevare teške 18,5 miliona evra: Luka Burazer na saslušanju
Foto: Pixabay
Kako piše Blic, Burazer i Travalja su vlasnici propale firme za trgovanje kriptovalutama BitLucky, a mediji su sinoć objavili da su uhapšeni u Rijeci. Oni su danas dovedeni na saslušanje.
 
Tri osobe su uhapšene u Hrvatskoj zbog sumnje da su prevarili više stotina građana koji su investirali u kriptovalute i trgovali njima, a materijalna šteta se procenjuje na najmanje 18,5 miliona evra, saopštila je primorsko-goranska policija.
Na konferenciji za novinare u Rijeci rečeno je da su za prevaru osumnjičeni direktor, prokurista i zaposlena firme na riječkom području, u dobi od 30, 36 i 37 godina.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja su od 2018. do maja 2023. u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i bliske osobe, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveli i održavali u zabludi veći broj klijenata-investitora svoje firme.
Policija nije navela imena uhapšenih, ali su mediji ranije objavili da su juče uhapšeni vlasnici propale firme za trgovanje kriptovalutama "Bitlaki" Luka Burazer i Eugen Travalja.
 
Ulagači firme za trgovanje kriptovalutama "Bitlaki" krajem avgusta su upozorili da je taj slučaj mesecima bez pomaka i ukazali na to da je reč o najvećoj kripto prevari na ovim prostorima.
 
Većina ulagača podnela je krivične prijave protiv vlasnika, jer se s njima nisu čuli od maja ove godine.
 
Njima se Burazer poslednji put javio imejlom 18. maja kada ih je obavestio da je "firmu doveo u stanje krize".
 
Otad mu se izgubio svaki trag, a 30. jula je dao intervju Jutarnjem listu u kojem je odbacio optužbe, ali nije otkrio svoju lokaciju, preneli su hrvatski mediji.
 
Policija je na konferenciji za novinare navela da je dosad evidentirano više stotina oštećenih s područja Primorsko-goranske i drugih županija.
Materijalna šteta je procenjena na najmanje 18,5 miliona evra, a oštećeni su ulagali u kriptovalute od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada evra.
 
U sklopu kriminalističkog istraživanja, po nalogu istražnog sudije u Rijeci, pretraženi su domovi i vozila osumnjičenih, oduzeti kompjuteri, različita informatička oprema, mobilni telefoni i razna dokumentacija.
 
Njihova firma nije bila registrovana za trgovanje kripotvalutama.
 
Istraga i dalje traje. 
  • 321

    15.11.2023 20:29
    bravo burazeru
  • Nik

    15.11.2023 19:40
    Pa već samo prezime (Burazer) je sumnjivo. Da li je to pravo ili izmišljeno?
  • Mićo

    15.11.2023 19:00
    Inicijali
    Kako komšije lepo objave puno ime i prezime, a ne ovi naši što štite kriminalce sa inicijalima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet