Vraćanje vojnog roka u Hrvatskoj: Poznato koliko bi trajao i drugi detalji

Za obučavanje regruta u sklopu obaveznog vojnog roka koji namerava da uvede vlada HDZ-a i Andreja Plenkovića odabrane su kasarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, a za još dva rade se procene.
Regrute će obučavati 650 vojnih instruktora, piše Jutarnji list.
 
Ministarstvo odbrane i Glavni štab Oružanih snaga odabrali su model vojnog obučavanja mladih Hrvata.
Ni dva meseca nisu prošla od kada je premijer Plenković na pitanje o uvođenju obveznog vojnog roka rekao da to ne dolazi u obzir, do predloga Glavnog štaba da se, kako saznaje Jutarnji list, uvede tromesečno obvezno Temeljno vojno osposobljavanje.
 
To je zvanični naziv iako će ga kolokvijalno gotovo svi zvati obavezni vojni rok. Prema rečima sagovornika Jutarnjeg lista, vojno osposobljavanje bilo bi obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle da služe dobrovoljno.
Za sada je samo reč o predlogu MORH-a i Glavnog štaba koji tek treba da usvoje vlada i Hrvatski sabor.
 
Kako se saznaje, u vojnim krugovima smatraju da su tri meseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tokom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika, kao i savladavanju temeljenih vojnih veština.
 
Po završetku regrut bi trebalo da bude obučen za strelca, odnosno da prođe osnove baratanja ličnim pešačkim naoružanjem, kao i da bude fizički pripremljen. Prema procenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo da bude oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo da završi vojno osposobljavanje, dok bi preostali deo završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.
Sagovornici Jutarnjeg tvrde da tromesečna vojna obuka neće uticati na redovno pohađanje fakultetske nastave.
 
Podseća se da je vojni rok suspendovan 2008. godine, a očekuje se da će se vratiti sledeće godine.
  • Radojka

    27.02.2024 18:49
    Zasto
    Hrvati uvode vojni rok? Pa sem nas,nema nijedne zemlje oko njih a da nije NATO!!! Pa ko sme da ih napadne? Glupost ćista ,gubitak para i vremena a i kad ih obuče,bje ce se ubijati kriminalci.
  • Topovsko meso

    26.02.2024 02:13
    Budalaština. Ko bi ikad ginuo za naprednjake, to ni botovi ne bi radili.
  • Професор

    25.02.2024 20:34
    Ево и они ће нас претећи док ови наши килавци не позову прве момке у армију.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet