Pahor: Zemlje Zapadnog Balkana neće biti spremne za ulazak u EU ni 2050. ako ovako nastave

Borut Pahor, bivši predsednik Slovenije, rekao je da ne misli da će Evropska unija i zemlje Zapadnog Balkana biti spremne za ulazak u EU 2030. godine, ali ni kasnije.
Pahor: Zemlje Zapadnog Balkana neće biti spremne za ulazak u EU ni 2050. ako ovako nastave
Foto: Screenshot (Jutjub/Pariski mirovni forum)

Kako kaže, zbog toga njegovo obraćanje na konferenciji "Prijatelji Zapadnog Balkana", koja se održava u Ljubljani, nije propraćeno aplauzom.

"Nisam imao osećaj da je na konferenciji bilo toliko optimizma među nama da bi svi mislili da je to moguće od 2030. Godine 2004. taj optimizam je postojao i ja sam to rekao. Niko ne veruje da će EU i države u regionu biti spremne do 2030. godine. Ako nastavimo ovako ni 2050. godine region neće biti spreman", izjavio je Pahor. 
Naveo je da "svi znamo da vreme curi i uz sve te geopolitičke izazove – rat u Ukrajini, konflikt na Bliskom Istoku – nemojmo se šaliti". 
 
"Odgovorni smo da čuvamo mir i dobrobit ljudi u tom delu Evrope. Samo proširenje EU je održivi garant mira i stabilnost", rekao je Pahor.
 
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine koji je u zastoju, Pahor se ponudio kao zamena Miroslavu Lajčaku na mestu specijalnog izaslanika EU i naveo da je dijalog stao zbog nedostatka poverenja.
 
"Odlučio sam da idem u taj proces, nudim im sve refrence za koje mislim da imam, da dam svoj plan. Treba naći način da se ide dalje jer se bez dijaloga ne može postići ništa ni za Kosovo, ni za Srbiju, ono što im treba za budućnost", poručio je Pahor.
  • Bojan

    22.04.2024 10:37
    @2050 ?

    Koliko ja vidim planeta zemlja postoji i dalje a Kosovo odavno nije deo Srbije, malo si se zbunio xD
  • Zemlja čudesa

    21.04.2024 21:17
    @Nemanja
    Apsolutno se slažem sa tobom.
  • Ns

    21.04.2024 20:06
    Za "profesora"
    Profesore odvedi decu na eskurziju u bilo koju zemlju EU pa ih pitaj da li bi hteli da tu i ostanu da zive i rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet