Papa će umreti do novembra?

Postoji prepiska o tome da će papa Benedikt Šesnaesti "postradati" do novembra ove godine pišu italijanski mediji i ocenjuju da to liči na borbu za vlast plasiranjem intriga.
Postoji prepiska o tome da će papa Benedikt Šesnaesti "postradati" do novembra ove godine pišu italijanski mediji i ocenjuju da to liči na borbu za vlast plasiranjem intriga.

Rimski dnevnik "Il Fato Kotidijano" je u petak izašao sa velikim naslovom na naslovnoj strani "Zavera protiv pape – tokom sledećih 12 meseci papa će umreti".

Vatikan demantuje da je papa u opasnosti, to je "fantazija", mada potvrđuje da postoji korespondencija.

Navodno, Katoličkom crkvom upravlja "trojka", pored pape i milanski nadbiskup Skola i nadbiskup Palerma (Sicilija) kardinal Paulo Romeo. Papa je, po tim izveštajima, želi da ga nasledi kardinal Skola, izmedju ostalog i zbog toga što je Italijan. On ga za to "priprema".

Poslednjih nedelja iz Vatikana u javnost dospevaju tajni dokumenti i pisma, medijima to liči na borbu za vlast plasiranjem intriga.

O "zaveri" protiv pape, kaže se, zna više lica, njihova imena se navode, osim nekoliko kardinala i lični sekretar pape Georg Gensvajn. Početak priče se povezuje sa kardinalom Romeom, on je tokom jedne pos ete inostranstvu prošlog novembra govorio o "zaveri". Sadašnji papa to nakon novembra neće biti, na koji način će biti uklonjen, Romeo nije naveo. Sada se ovo tumači kao "planirano ubistvo".

Romeo se nije nadao da će njegove reči stići do Vatikana. Za njih je ipak saznao kardinal Kastrilon Hojos i obavestio papu posebnim "poverljivim" pismom na nemačkom pre više nedelja. On je zatražio da se "ispita slučaj". Romeo se ne optužuje da je "zaverenik", već samo da je informisan o postojanju "zavere".

Vatikan sada tvrdi da nije tačno da je papa mogao kardinala Skolu da "imenuje" za svog naslednika. Takodje, ne postoji "upravljačka trojka".

Poznati vatikanolog A. Tornieli, piše Stampa, se čudi kako dokumenti iz Vatikana, poput pisma Hojosa, dospevaju do medija, smatrajući da u najvišim crkvenim organima postoji "borba za vlast". Kopije pisama koje misteriozno bivaju dostavljena medijima, bivaju gotovo uvek potvrdjene kao autentične, prenosi VIA.

Nemački mediji danas pišu da i pored demantija, zagonetke ostaju oko mogućih intriga unutar zidina Vatikana.

  • 12.02.2012 07:47
    Najmanje Boga i religije ima u najvišim redovima Crkve, koja god bila. Tu je samo lavovska, predatorska borba za vlast i položaj i svetovna priznanja i naravno-materijalna dobra.
  • Andrija Šrek

    11.02.2012 15:43
    ???
    A zašto bi ovo bilo koga interesovalo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.