Uhapšeni lideri opozicije tokom protesta u Moskvi

Lideri opozicije Boris Nemcov, Andrej Navaljni i Sergej Udaljcov privedeni su, a nekoliko desetina demonstranata, učesnika opozicionog mitinga "marš miliona" sukobilo se sa policijom u blizini Trga Balotnaja u Moskvi na kojem protiče skup.
Lideri opozicije Boris Nemcov, Andrej Navaljni i Sergej Udaljcov privedeni su, a nekoliko desetina demonstranata, učesnika opozicionog mitinga "marš miliona" sukobilo se sa policijom u blizini Trga Balotnaja u Moskvi na kojem protiče skup.

Demonstranti su na poziv lidera opozicije probili kordon, a zatim posedali na ulicu koja vodi do Trga, zaustavljajući saobraćaj i ne želeći da se pomere, a policija ih je okružila i privela oko 30 učesnika. Demonstranti koji su probili kordon i izdvojili se iz mase bacali su dimne bombe, što je izazvalo paniku među okupljenima, a policija ih poziva da se pomere sa ulice, ali oni ne reaguju na te pozive.

Policija je ranije danas saopštila da je privedeno nekoliko provokatora, kao i da onima koji su na miting poneli vreće za spavanje nije bio omogućen prolaz do Trga, ali nije poznato kako su demonstranti uprkos rigoroznim kontrolama i prolascima kroz detektore metala uspeli da prokrijumčare dimne bombe.

Gradske vlasti su odobrile današnju šetnju i miting opozicije koja protestuje zbog sutrašnje predsedničke inauguracije Vladimira Putina, ali kao i ranije policija ne dozvoljava ometanje saobraćaja i zadržavanje na trgovima po okončanju protesta.

Okupljanje je obeležio i tragični incident u kojem je poginuo fotograf koji je pao sa šestog sprata obližnje zgrade odakle je slikao miting, saopštila je policija dodajući da je reč o muškarcu čiji identitet još nije utvrđen.

Istovremeno na Paklonoj gori u Parku pobede počela je svečana proslava godišnjice Sveruskog narodnog fronta uz učešće više od 50.000 ljudi koji su dali direktnu podršku izboru Putina za predsednika. Prema nezvaničnim informacijama on bi mogao uskoro da stane na čelo ove organizacije.

Mere bezbednosti koje prate ovaj skup još su rigoroznije, pa je čitava okolina Parka pobede bukvalno odsečena od ostatka grada, a u njoj dežuraju stotine policajaca i pripadnika službi bezbednosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet