Cela Engleska se izvinjava porodicama žrtava sa Hilsboroa

Fudbalski savez Engleske (FA) izvinio se gradu Liverpulu i porodicama 96 navijača koji su nastradali u tragediji koja se 15. aprila 1989. godine dogodila na stadiona Hilsboro na utakmici polufinala FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta.
Fudbalski savez Engleske (FA) izvinio se gradu Liverpulu i porodicama 96 navijača koji su nastradali u tragediji koja se 15. aprila 1989. godine dogodila na stadiona Hilsboro na utakmici polufinala FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta.

Porodice nastradalih navijača juče su dobile na uvid više hiljada tajnih dokumenata koji su do sada bili nedostupni, a u kojima se vidi da je glavni uzrok najveće tragedije u istoriji engleskog fudbala loša policijska kontrola ulaska navijača na tribine."Duboko žalimo zbog ove tragedije, koja nije smela da se dogodi. Porodice u poslednje 23 godine trpe veliku bol, a FA je naučio lekciju i od tada se u fudbalu mnogo toga promenilo", izjavio je predsednik FA Dejvid Bernštajn.

U tajnim dokumentima koji su sada dostupni javnosti između ostalog može da se vidi kako je policija pokušala svu krivicu da prebaci na nastradale navijače, da su pojedini policajci menjali iskaze i da se bez osnova pričalo o tome kako su nastradali bili pod uticajem alkohola i imali kriminalnu prošlost.

U izveštaju lorda Tejlora iz 1990. godine navodi se da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu. Ipak, tada je odlučeno da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.

Porodice nastradalih narednih dana će u dogovoru sa advokatima odlučiti o sledećim koracima.

Njima se u ime Vlade Velike Britanije izvinio i premijer Dejvid Kameron.

  • 13.09.2012 19:46
    LFC
    Justice for the 96!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.